BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Karadağ artık bağımsız

Meclis 21 mayısta yapılan referandumun sonuçlarını onaylayarak, Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etti.

Abone ol

Karadağ meclisi, 21 mayısta yapılan referandumun sonuçlarını onaylayarak, Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etti.

Meclisin bugünkü oturumunda yapılan oylamayla, bağımsızlık ilanı kabul edildi.

Karadağ meclisi, bugün bağımsızlık bildirisini kabul ederek, Eski Yugoslavya'nın geriye kalan tek birleşik devleti Sırbistan-Karadağ'ın varlığına son verdi.

Mecliste kabul edilen bağımsızlık bildirisinde Karadağ, “hukukun üstünlüğü ve pazar ekonomisine dayalı, çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir toplum” olarak tanımlanıyor.

Bağımsızlık bildirisinde ayrıca, “Karadağ'ın stratejik ulusal hedefinin Avrupa Birliği ve NATO'ya katılmak olduğu” belirtilerek, yeni devletin Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütlere katılmak için gereken süreci hemen başlatacağı kaydediliyor.

Bildiride, “bağımsız Karadağ'ın Sırbistan ile iyi ve dostça ilişkiler kurmaya özel bir ilgi duyduğu ve buna tümüyle hazır olduğu” da belirtiliyor.

Meclisin bağımsızlık bildirisini kabul etmesinden sonra yetkililer, meclis binasına kırmızı ve altın rengindeki Karadağ bayrağını astı ve tarihi Karadağ ulusal marşı “Ey Aydınlık Mayıs Şafağı” marşını okudu.

Sırbistan, daha önce eski Yugoslav cumhuriyetleri Slovenya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek'in bağımsızlık ilanına karşı çıkmıştı.