BIST 9.628
DOLAR 34,61
EURO 36,57
ALTIN 2.946,11

Karabük Safranbolu'da Zafranbolu Uçağı Çürüyor

UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde dünya miras listesine alınan müze kent Safranbolu ülkemiz turizminin mihenk taşlarından ama ne yazık ki Zafranbolu Uçağı her geçen gün daha da bakımsız ve kaderine terk edilmiş bir şekilde çürüyor. Peki Safranbol

Yer: Safranbolu

Konu: Zafranbolu Uçağı

Konum: Hıdırlık Tepesi

        

 

UNESCO tarafından dünya miras listesinde yer alan müze kent Safranbolu’muz Türk turizminin medarı iftarı. Osmanlı sivil mimari örneklerinin koruma altına alındığı geçmişten günümüze tarihi ve kültürel değerlerimizin, bizi biz yapan gelenek, örf ve adetlerimizin yaşatıldığı konak kültürünün tüm dünyaya tanıtıldığı ülkemizde Anadolu’nun değişik yerleşim bölgelerinde turizmsel  gelişme için örnek alınan öncü bir kent. Yılın 12 ayı gerek yerli gerek yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği Karabük’ün gözbebeği, Türkiye’nin gururu olmuş Safranbolu’muz.

          

Arnavut kaldırımlarında yürüdüğümüz, konaklarında Türk misafirperverliğinin yaşatıldığı bir kent. Anlattıkça, yazdıkça, paylaştıkça, izledikçe ve en çokta yaşadıkça özleten, çoğalan, mistik, tarihi saat kulesinden tüm dünyaya tarihi ve kültürel miraslarımızı duyuran zamanın tanığı fotoğraf karelerine en çok yakışan büyülü sevdalı bir kent. İsmini aldığı Safranı kadar paha biçilmez…

          

Sözün özü özel bir kent

Benim içinde manevi değeri paha biçilmezdir. Her fırsatta her yerde en iyi şekilde ifade ederim.  Hatta çok kişi sormuştur bana Safranbolulu musunuz Alper Bey diye?  Safranbolulu dostlarımızla etle tırnak misali bütünleşmişizdir. Saygı, sevgi ve samimiyetimiz kalptendir, gönül dolusudur. Kendi evim gibi açıktır kapılar ama Zafranbolu Uçağının suçu ne? Bu terkedilmişlik, çürümeye yüz tutmuş bakımsızlık, ihmalkarlık niye? Anlamış değilim.  Bu kadar övgüyle ifade ettiğimiz bir kentte hiçte yakışmayan bir tablo ile karşı karşıyayız üzgünüm. Safranbolulular için büyük bir emek, özveri ve çabanın ifadesi olan ve Safranbolu ile adeta özdeşleşmiş Zafranbolu uçağı bitap durumda.

                    

Havaalanı olmayan bir şehrin bir uçağı var ama değerini bilen yok, gözler mi kör oldu? Safranbolu’ya bu haliyle yakışmıyor geçmişine sahip çıkan bir kent Zafranbolu uçağına da sahip çıkmalı. Yetkili makamlar gereken ne ise yapmalıdır.  Safranbolulu bu hususta yeter demelidir.  Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Ayıptır, yazıktır, günahtır Safranbolu’ya yakışmamaktadır. 

          

Safranbolu halkı 30 Ağustos 1931 tarihinde tek yürek, tek bilek olarak manevi duygularını milli beraberlik duygularıyla bütünleştirerek kendi imkanlarıyla zengin fakir demeden topladığı parayla satın aldığı bir keşif uçağını hava kuvvetleri komutanlığına hediye etmişti. Uzun bir süre Hava Kuvvetleri Komutanlığına hizmet ettikten sonra Zafranbolu uçağı böyle bir varoluşun anlamını ve önemini taşıyan bir gaye ile Safranbolu’ya getirilmişti. 

           

O Safranbolu halkı  üzerine düşeni yaparak Zafranbolu uçağına da sahip çıkmalıdır. Bu uçağın göz göre göre çürümesine izin vermek ne Safranbolu’ya ne Safranboluluya  yakışmaz, bu konuda yetkili makamların üzerine düşeni ivedi olarak yapmaları gerekmektedir. Yoksa Safranbolu’nun mana kokan sokaklarında yürümek ağır gelir, bu sizin ayıbınız olarak sizinle birlikte yaşar.  Bu vebali taşıyamazsınız.