BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Kapatma ihtimaline DTK formülü

Anayasa mahkemesinin DTP ile ilgili kararını bügün açıklaması bekleniyor. Karar kapatma yönünde çıkarsa DTP'nin alternatifi hazır...

Abone ol
Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkındaki kapatma davasının esastan görüşmeye başlamasının ardından parti içinde değerlendirme yapan DTP, yol haritasını netleştirdi. BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, DTP'de, Anayasa Mahkemesi'nin "ara formül" niteliğinde bir karar vererek, kapatma kararı alacağı ancak aralarında Genel Başkan Ahmet Türk'ün de bulunduğu 8 milletvekiline ise siyasi yasak gelmeyeceği beklentisi yüksek sesle dile getiriliyor. DTP'de seslendirilen diğer bir iddia ise yine kapatma olmayacağı ancak seçimlere katılmama cezasının verileceği yönünde.

Hepsi istifa edecek

Bugün Gazetesi'nin haberine göre DTP, mahkemenin kapatmayla birlikte "tek milletvekiline dahi" siyasi yasak karar vermesi durumunda, toplu olarak milletvekilliğinden istifa edecek. Milletvekilliğinin düşmesi için gereken Genel Kurul oylamalarını beklemeden Parlamento çalışmalarına katılmayacak. Parlamento zemininde siyaseti terk etmeye hazırlanan DTP, sanılanın aksine yeni parti kurmayacak ya da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısı altında siyaset yapmayacak. DTP, Diyarbakır merkezli Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde örgütlenecek.

Doğal delegeler

Eş başkanlık sistemi ile yönetilen DTK'da, "Eş Sözcü" görevini halen eski DEP'li Hatip Dicle yürütüyor. DTP milletvekilleri de DTK'nın şu anda da doğal delegesi. DTK'da DTP'nin dışında aynı çizgide siyaset yapan Hak-Par ve KADEP'in yanı sıra, belediye başkanları, Süryaniler, Protestanlar, Aleviler, Yezidiler, kendini Devrimci Demokratlar olarak adlandıran siyasi oluşum, Güneydoğu’nun önde gelen ailelerinin temsilcileri, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakınları, eski milletvekilleri, akademisyen, sanatçı ve yazarlar bulunuyor. DTK'ya önümüzdeki süreçte kadın eş sözcü de seçilmesi bekleniyor.

Seçime BDP’den girilecek

DTK bünyesinde çalışmalarına devam edecek olan DTP, ara seçime de katılmayacak. Kapatma durumunda AK Parti'nin ara seçimlerde bölgeden tek milletvekili çıkartamayacağı görüşünü savunan DTP, genel seçimlere kadar DTK ile gidecek. Genel seçimlerin öncesinde ise, aktif siyaset konusu DTK gündemine getirilip izlenecek yol belirlenecek. Buna en yakın seçenek, Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında bağımsız olarak seçimlere girmek. Siyasi yasaklı olmayan DTP'li milletvekilleri BDP çatısı altında seçimlere girecek.

Zana aktif olmayacak

DTK formülü nedeniyle Ahmet Türk ve Leyla Zana gibi isimler de bu süreçte özel misyon üstlenmeyecek. Kanaat önderi niteliğindeki bu isimler DTK çatısı altında Kürt siyasetine destek isteyecek ancak aktif olarak yönetimde yer almayacak.

Farklı bir şey yapılsın

Adının açıklanmasını istemeyen DTP'li bir üst düzey yönetici ve milletvekili, kapatma kararı çıkması durumunda bir süreliğine parlamento zemininde siyasetten çıkma kararını alma nedenlerini, "AK Parti, parti kapatmayı zorlaştırıcı yasal düzenlemeler getirmeli. Yeni parti kurmakla bu iş çözülmüyor. Parti kapat yenisini aç olmuyor. Tabanda da bu yönde bir talep yok. Farklı bir şeyler yapılmalı" şeklinde açıkladı.

Artık bu işten yoruldum

DTP lideri Ahmet Türk, parti içi sohbet toplantılarında daha önce yine BUGÜN'de yer alan "Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bırakacak" haberi doğrultusunda yeni açıklamalar yaptı. Türk, "40 yıldır bu işin içindeyim. Parti kapatmalardan yoruldum. Yeni bir kapatmayı daha kaldırabilir miyim bilemiyorum" dedi. Türk'ün olası bir kapatma durumunda aktif siyasetten çekilmesi bekleniyor.