AK Parti'nin kapatılma davasında sona yaklaşıldı. Raportör raporunu Anayasa Mahkemesi üyelerine sundu.
Abone olİNTERNETHABER
AK Parti'nin kapatılma davasında sona gelindi. Raportör raporunu Anayasa Mahkemesi üyelerine sundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti hakkında açılan kapatma davasında raportörün raporunu hazırladığını, raporun üyelere dağıtıldığını açıkladı.
RAPORTÖR 'KAPATMAYIN' DEDİ |
AK Parti'ye açılan kapatma davasını inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ın, üyelere bildirdiği görüşün içeriği belli oldu. Raportör Osman Can, görüşünde 'AK Parti kapatılmamalı' dedi. Fakat raportörün kararının bağlayıcılığı bulunmuyor. |
Türkiye'nin ve dünyanın nefesini tutarak takip ettiği davada önce Başsavcı Yalçınkaya iddianame için sözlü savunma yapmıştı. Daha sonra da AK Parti adına Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Başsavcı'nın iddialarına karşı sözlü olarak savunma yapmışlardı. Bu aşamadan sonra prosedür gereği dava raportöre havale edilmişti.
İçeriği henüz netleşmeyen raporun mahkemeye sunulmasından sonra rapor mahkeme üyelerine dağıtıldı.
ŞİMDİ NELER OLACAK?
Bu sürecin ardından, rapor yüksek mahkemenin 11 üyesi tarafından incelenecek. Heyet incelemesini tamamladıktan sonra, Kılıç davanın ele alınacağı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Kılıç, Anayasa Mahkemesinden ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu.
İŞTE KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI
Raportör Osman Can'ın, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili raporunu hazırladığını bildiren Kılıç, raporların bağlayıcı olmadığını, üyelerin çalışmalarını hızlandırıcı ve onlara yardım edici nitelikte belgeler olduğunu söyledi.
Kılıç, şunları kaydetti:
''O nedenle, arkadaşlarımız, üyelerimiz gerek Başsavcılığın, gerekse siyasi partinin savunmalarını yaptıktan sonra bu konudaki çalışmalarına derhal başladılar ve şu ana kadar çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bu aşamada raportörümüzün raporu gelmiş durumdadır. Üyelerimize dağıttım. Bir kısım arkadaşımız burada olmadığı için dağıtamadık ama yarın sanıyorum onları da tamamlayacağız. Rapor şu anda arkadaşlarımıza ulaşmış durumda. Arkadaşlarımızın çalışma temposu ve biçimi önümüzdeki süreci tayin edecektir. Bu süreç içinde arkadaşlarla konuşacağız, uygun olan zamanda gündemi verip, müzakerelere gececeğiz.''
LÜTFEN MAHKEMEYİ RAHAT BIRAKIN
Anayasa Mahkemesi üyelerinin bundan sonra ''gündem ne zamandı, rapor nasıldı, rapor ne şekilde yazıldı'' şeklinde basın mensupları tarafından rahatsız edilmemesini isteyen Kılıç, ''Lütfen mahkemeyi rahat bırakın ve bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayalım'' dedi.
Kılıç, bir gazetecinin, ''gündem belirlenirken üyelerin de görüşünü alıp almayacağının'' sorması üzerine, ''Arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Onlarla gerekli istişareyi yaptıktan sonra, uygun olan zamana gündemi vereceğim'' dedi.
Haşim Kılıç, ''Yüksek Askeri Şura toplantısının sonucu beklenecek mi?'' sorusuna da, ''Onlar bizi ilgilendirmiyor. Biz kendi programımıza, çalışma hızımıza göre kendi gündemimizi kendimiz belirleyeceğiz'' yanıtını verdi.