BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Kapatılırsa neler olacak?

Ak Parti kapatılırsa neler olacak? Kafalardaki tek soru bu. Tüm detaylarıyla bu sorunun cevabı ise şöyle;

Abone ol

İNTERNETHABER

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi'ne AKP’nin kapatılması istemiyle dava açtı. Peki şimdi ne olacak? Hükümet düşecek mi? Seçim mi olacak? Cumhurbaşkanı yeniden mi seçilecek?

AK Parti'ye kapatma kararı verilirse;

Partinin durumu;

- Ak Parti diye bir parti siyasi hayatını noktalamış olacak. Ama daha önce çoğu kez örneğini gördüğümüz gibi yedek parti modeli devreye girecek. RP - FP örneğinde olduğu gibi, dava sürerken yeni bir parti kurulacak. Ve siyasi yasaklı olmayan Ak Partililer siyasete orada devam edecekler. 

Ak Partiden istifa edip bu yeni partiye geçince hükümet düşecek. Bu yeni parti önce genel başkan seçecek, ardından Cumhurbaşkanına hükümeti kurma görevi verilecek.

- Çok küçük bir ihtimal olmakla birlikte eğer Ak Parti'liler bu yolu izlemez, yeni bir parti kurup oraya geçmezse hükümet düşecek. Ve erken seçime gidilecek.

Erdoğan'ın durumu

- Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası "siyaset yasağı konulan kişi herhangi bir partiye üye olamaz, milletvekilliği düşer" diyor. Ayrıca anayasaya göre, başbakanın da milletvekili olması zorunlu. 

Bu durumda Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi durumunda Başbakanlığı düşecek ve AK Parti yerine kurulacak partiye üye olamayacak

Ancak yapılan ilk seçimde “bağımsız milletvekili” olarak TBMM’ye girebilme hakkı var.

Ara seçim olur mu?

Ara seçim olabilmesi için Meclis üye tam sayısı olan 550 vekilin yüzde 10’unun milletvekilliğinin düşmesi gerekiyor. Yani 55 milletvekili. Yargıtay 71 isim için siyasi yasak istedi. Ancak  Anayasa Mahkemesi’nin bu 71 ismin tamamı için yasak kararı alması beklenmiyor. Bu nedenle ara seçime gidilmesi ihtimaline “zayıf” olarak bakılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumu?

AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için de siyaset yasağı isteniyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu talebi yerinde bulması halinde bile Gül, siyasi partilere üyelikle ilgisi olmaması nedeniyle görevini sürdürebilecek