Nüfusu 2 binin altında kalan 1.128 belediyenin kapatılması kararı verildi. Bunların toplam borcu 645 milyon 762 bin YTL. Turistik belediyeler ve dava açanların durumu askıda.
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapatılan 1.128 belediyenin toplam borcu, 645 milyon 762 bin YTL. Ancak kapatılan belediye sayısında değişiklik olabilir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında turistik belde niteliği taşıyanlar ile kapatmaya karşı dava açan belediyelerin durumu belli değil. Bazı belediyeler yargı yolu ile bu kapatmadan kurtulabilir.
BORÇ DAĞILIMI
Kapatılan belediyelerin 5 Kasım 2008 tarihi itibariyle İller Bankasına 117 milyon 408 bin 568 YTL borcu var. Maliye, Hazine,Sosyal Güvenlik Kurumu, TEDAŞ gibi diğer kurumlara borçlar dahil toplam rakam 645 milyon 762 bin YTL'ye ulaşıyor.
BORÇ TAKSİTLENECEK
Kapatılan belediyelerden, köye dönüştürülen 862'sinin borcu, genel bütçe vergi gelirlerinden 12 taksitle 1 yılda ödenecek. Büyükşehirlerde mahalleye çevrilen 266 belediyenin borcu da bağlandıkları yeni belediyeye aktarılacak ve bu borçlar bağlandıkları Büyükşehir Belediyeleri tarafından ödenecek.
BORCU ALAN GELİRİ DE ALACAK
Kapatılan ve bir başka belediyeliğe bağlanan belediyelerin borcunun devri ile gelir getirici işlemleri de yeni belediye bağlanacak. Kapatılan beldelerin nüfus gelirini de alan belediyeler, yeni katılan nüfusa su satışı, kanal geliri, ulaştırma geliri, emlak geliri gibi cari gelirleri de toplama imkanına kavuşacak. Bu durumda; üstlendiği borçları ödeyebileceği gibi yeni katılan nüfus sayesinde gelir artışı bile sağlayabilecek. Kapatılan belediyeler de cari harcamalar nedeniyle ödenek ayıramadığı yatırım kalemlerine bağlandığı belediyelerin imkanı ile ödenek aktarılması imkanına kavuşacak. Böylece o bölgelere yapılamayan bir çok hizmet yeni bağlandığı belediyenin imkanı ile yapılabilecek.
KÖYLER
Köy statüsüne geçen 862 belediye için genel bütçe vergi gelirlerinden 10 yıl boyunca pay ayrılmaya devam edilecek. Bu pay il özel idarelerine aktarılacak. Bu yolla il özel idarelerine yılda yaklaşık 300 milyon YTL ek kaynak sağlanmış olacak. Bu gelir o köylere yol, içme suyu, kanalizasyon gibi yatırım olarak harcanacak.