BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Kansızlık hastalık habercisi

Genellikle çoğumuzun hafife aldığı kansızlığın, bir çok hastalığın habercisi olabileceği bildirildi.

Abone ol

Toplumlarda oldukça yaygın olarak görülen kansızlığın tedavi edilmesi değil, altta yatan nedenin bulunması gerekiyor. Bu bilgi aslında kansızlık tedavisindeki uygulama hatalarını da ortaya koyuyor. Çünkü genellikle kansızlığın ortadan kaldırması için çaba sarf edilirken, altta yatan farklı bir hastalık ilerlemesini sürdürebiliyor.

Ortaya çıkmasında pek çok faktörün etkili olduğu kansızlık, vücudumuzun doku ve organlarına oksijen ve diğer maddeleri ulaştırmakla görevli, kırmızı hücrelerin, kabul edilen miktarın altına inmesi sonucu ortaya çıkıyor. Kan hücrelerinde gözlenen bu azalma sonucu, şikayetler oluşmaya başlıyor. Acıbadem Bakırköy Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Saruç, özellikle üreme çağındaki kadınların hastalığı olarak anlaşılmasının kansızlığın hafife alınmasına neden olduğunu belirterek, sorunun bunun tam tersine ciddiyetle karşılanması gerektiğine işaret ediyor. Sadece kansızlığı tedavi edilmeye çalışılan ve farklı ilaç tedavilerin ardından altta yatan nedeninin kalın bağırsak kanseri olarak belirlendiği birçok hastayla karşı karşıya kaldığını belirten Doç. Dr. Saruç, uygulama hatalarına ilişkin şunları kaydetti:

"Kansızlık genellikle bir hastalıkmış gibi görülüyor ve eksik olan demirin yerine konarak kansızlığın giderilmesine çalışılıyor. Kansızlık aslında bir bulgu. Vücudumuzda imdat isteyen bir duruma karşı açılan bir bayrak var ve tedavi ederek siz bu bayrağı yok etmeye çalışıyorsunuz. Bu durumda hastaların çok dikkatli olmaları ve hekimlerine kansızlıklarının nedenlerini sormaları gerekiyor. Kansızlık genellikle masum sebeplerle ortaya çıkmıyor. Bu nedenle toplumun dikkatini bu noktaya çekmek gerekiyor".
Kansızlık çabuk yorulma, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısıyla kendini gösteriyor. Hastanın muayenesinde ciltte solukluk, kalp yetmezliği, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu saptanabiliyor. Kansızlığın en sık karşılaşılan nedenleri arasında demir eksikliği yer alıyor. Bunun yanında kronik bazı hastalıklarda, diğer vitamin eksikliklerinde kemik iliğinin hastalıkları ve genetik kırmızı hücre yapısal hastalıkları da kansızlığa neden olabiliyor. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen kansızlığın demir eksikliğinden kaynaklandığını hatırlatan Doç. Dr. Saruç, kansızlığın diğer nedenlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Regl dönemlerinde çok miktarda kan kaybedilmesi asıl nedeni oluşturuyor. Bundan başka mide-bağırsak sisteminin hastalıklarında ve kanserlerinde de demir eksikliği sık görüldüğü için bu olasılığın da mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserleri, gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları da en sık rastlanan nedenler arasında gözleniyor. Ağrı kesici kullanmak, demirden yoksun bir diyetle beslenmek, bağırsak parazitleri, demir emilim bozukluğuna neden olan bağırsak hastalıkları da demir eksikliği ve kansızlığa yol açabilir".