BIST 10.533
DOLAR 32,55
EURO 35,17
ALTIN 2.462,29
HABER /  SAĞLIK

Kanseri tetikleyen nedenler

Kansere neden olan beslenme hatalarının başında beslenmeden kaynaklanan hatalar geliyor.

Abone ol

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Amerika'da yapılan araştırmalara göre,kanserlerin üçte birinin besinlerden ve beslenme şeklinden kaynaklandığını söyledi.

Yanmış yağların kansere davetiye çıkardığını belirten Yorulmaz, yağlar kızartılırken ortaya çıkan peroksit adlı zararlı maddelerin kansere yol açabildiğini bildirdi. Yorulmaz, "Yağ defalarca yeniden kullanıldığında, bu zararlı maddelerin miktarı da kanser yapma tehlikesi de giderek artmaktadır. Yanmış yağlar, kanser dışında başka hastalıklara da yol açabilmektedir.

Harvard Üniversitesinin bir araştırmasında, fazla yanmış yağ içeren cips, balık gibi gıdaların doğurganlığı yüzde 70 azalttığı ortaya çıkmıştır. Yanmış yağlar ishal, kabızlık, alerji, zehirlenme gibi başka sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Özellikle 5 yaş altı çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar daha büyük tehlike altındadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Yorulmaz, İstanbul'da yapılan denetimlerde, gıda iş yerlerinin yüzde 80'inin, kızartma yağlarını 20 defa kullanıldığının belirlendiğini söyledi.