BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Kanseri değil umutsuzluğu yendi

Yıllar önce başlattığı mücadele hala tüm dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor

Abone ol

Yakalandığı kemik kanseri nedeniyle tek bacağını kaybettikten sonra kilometrelerce koşarak tüm dünyada kanser hastalarının sesi haline gelen ve henüz 22 yaşında bu hastalığa yenik düşen Kanadalı Terry Fox'un başlattığı ''Umut Koşusu'' Ankara'da yapılacak.

Fox'un adını taşıyan koşu, 10 Eylül Pazar günü ODTÜ yerleşkesinde Kanada Büyükelçiliği ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumunun işbirliğiyle düzenlenecek.

-KİMSENİN GÖRMEMESİ İÇİN İLK KEZ KARANLIKTA KOŞTU-

1977 yılında bacağına kemik kanseri (osteosarkom) teşhisi konulduğunda 18 yaşında olan Fox, hastalığı sırasında kanserin yol açtığı acıyı ve çaresizliği yaşayınca kanser araştırmalarının önemini anladı. Hastalığın ilerlememesi için dizinin 15 santimetre üzerinden bacağı kesilen Fox, kanser araştırmalarına destek olmak için bir şeyler yapmak istedi. Lisede sporla uğraşan, okul basketbol takımında oynayan, hastalandığı zaman beden eğitimi öğretmeni olmak için üniversiteye devam eden Fox, hasta yatağında kanser araştırmalarına destek sağlamak için koşmayı başarabileceğini ve mucizelerin gerçekleşeceğini kanıtlamak için bir plan yaptı.

Bunun için ameliyatından iki yıl sonra ''Umut Maratonu'' adını verdiği koşu için hazırlanmaya başlayan Fox, kimsenin görmemesi için ilk koşusuna karanlıkta çıktı. Öğretmeni Bobby McGill, Fox ile ilgili anılarını aktarırken, ''Onu koşarken görmemiştim ama biri sağlam diğeri takma olan bacaklarının çıkardığı ses dikkatimi çekmişti. Karanlıkta garip bir ses eşliğinde koşan bu genç Terry'di'' demişti. Çabalarının bu hastalıkla mücadelede yetersiz kalabileceğinin bilincinde olan Fox, mucizelere inanıyordu.

Fox, bu konudaki düşüncelerini, ''Ben bir hayalperest değilim. Kanserin kesin tedavisini bulacağımı da söylemiyorum. Ancak acılar son bulmalı. Mucizelere inanıyorum'' şeklinde dile getirmişti. Kanada Kanser Cemiyetinden ''Umut Maratonu'' için destek alan Fox, ''Her Kanada vatandaşı 1 dolar verirse kanser araştırmaları için 23 milyon dolar eder'' düşüncesiyle 12 Nisan 1980'de Kanada St.John'da takma bacağını Atlantik Okyanusu'nda ıslattıktan sonra koşusuna başladı. O andan itibaren 143 gün boyunca günde 42 kilometre koşan Fox, 1 Eylül 1980'de Ontario Thunder Bay yakınlarında 5 bin 373. kilometreyi koşarken hastalığının akciğerine yayılması sebebiyle koşuyu bırakıp, hastaneye yatmak zorunda kaldı. Başlattığı mücadele meyvesini vermeye başladığında bir çok yerden destek verilen Fox, çeşitli ödüller de aldı. 1 Şubat 1981'de Kanada'da sağlanan gelir 24.1 milyon dolar olmuş ve Fox'un ''Her Kanadalıdan 1 dolar'' düşüncesi gerçekleşmişti.

Fox'un 28 Haziran 1981'de hastalığa yenik düşmesinden sonra 13 Eylül 1981'de Kanada ve diğer 760 yerde Terry Fox koşusu düzenlendi. 300 bin kişinin katıldığı bu koşularda toplanan 3.5 milyon dolar Kanada Kanser Enstitüsüne bağışlandı.

-ADI TÜM DÜNYADA YAŞIYOR-

1988'de Terry Fox Vakfı kurulmasıyla her yıl çok sayıdaki ülkede 500'e yakın yerde yarış amaçlı olmayan, bisikletle dahi katılınabilen koşular düzenleniyor. Türkiye'de 1993'den beri düzenlenen Terry Fox Koşuları, 1995'den bu yana Kanada Büyükelçiliği ile Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumunun işbirliğiyle organize ediliyor. Bu koşulardan elde edilen tüm gelir Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumuna bağışlanarak, Türkiye'deki kanser araştırmalarına destek sağlanıyor.

-TÜRKİYE'DE HER YIL 150 BİN YENİ KANSER VAKASI-

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Terry Fox koşuları kapsamında 1994'den beri Türkiye'de kanser konusunda 19 araştırmanın desteklendiğini kaydetti. Dünyada her yıl 10 milyon kişi kansere yakalanırken, Türkiye'de her yıl 150 bin civarında yeni kanser vakası görüldüğünü bildiren Kutluk, ''Kanser kontrolünde insanlığın zafer kazanması mümkündür. Bu savaşı kazanmak için kanser kontrolünün kanserden korunma, erken tanı, etkin tedavi, kaliteli yaşam, rehabilitasyon, psikososyal destek gibi alanlarında ciddi uğraşılar veriliyor. Bu uğraşılar içinde kanser araştırmaları vazgeçilmez bir önem taşıyor'' dedi.