BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  SAĞLIK

Kansere karşı önemli bir adım atıldı

Prof. Sirac Dilber, kök hücreleri, kansere karşı savaşan hücrelerine dönüştürmeyi başardı.

Abone ol

Nobel tıp ödüllerini belirleyen İsveç Karolinska Enstitüsü Hücre ve Gen Tedavileri Merkezi Koordinatörü 41 yaşındaki Türk bilim adamı Prof. Dr. Sirac Dilber, hastaların doku uyumu olan yakınlarından aldığı Naturel Kıller (NK) hücrelerini laboratuvar ortamında çoğaltmayı başardı.

Vücutta tümöre karşı ilk mücadeleyi veren NK hücrelerine yönelik araştırmasının diğer kanser türlerinde de iyileştirici etki sağlaması üzerine çalışmalarını genişleten Dilber, embriyodan elde edilen kök hücreyi NK hücresine dönüştürdü.

Mikrop veya tümörle mücadelede etkili NK hücrelerinin sayılarının kanserli hastalarda yeterli olmadığını, olsa bile gereken mücadeleyi gösteremediğini saptayan Dilber ve arkadaşları, hastaların doku uyumu olan yakınlarından bu hücreleri alarak laboratuvar ortamında iki haftada 200 kat çoğaltmayı başardı. Hayvanlarda yapılan incelemeler sonrası yöntemin kansere karşı etkili olduğu tespit edilerek, dört senelik çalışmanın ardından klinik aşamaya geçildi.

Tümör yok oldu
NK hücreleri hiç kimseyi riske atmamak için, hiçbir tedaviye cevap vermeyen ve ölümü bekleyen beş hastaya enjekte edildi. Çalışmada, karaciğer kanseri olan ve ölümü bekleyen bir hastada tümörün büyük bölümünün yok olduğu saptandı.

Yöntemin, tümörü gerilettiğini, bir hastayı tamamen iyileştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Dilber, tedavi sonrası hastalığın tekrarlayıp tekrarlamayacağını görmek için 10 kişiye daha uygulanacağını kaydetti.

Kaynak:www.milliyet.com.tr