Beslenme kanser oluşmasına etki ettiği gibi, kanser de kişinin beslenme durumunu etkiliyor.
Abone olKanser; belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıdır...
Kanser çağımızın en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Beslenme şekli kanser oluşmasında önemli faktörlerden biridir. Beslenme kanser oluşmasına etki ettiği gibi, kanser de kişinin beslenme durumunu etkilemektedir. Kanserin beslenme ile ilgisi yüzde 10-70 oranları arasında olup, yüzde 35 oranı kabul edilmektedir.
Besinler ekiminden başlamak üzere soframıza gelinceye kadar pek çok aşamadan geçerler. Bu aşamalarda besinlerin çeşitli fiziksel, kimyasal vb. değişikliklere maruz kalmaları, yabancı maddelerle kontamine (bulaşmaları) olmaları vb. besinin kalitesini etkilediği kadar o besinin sağlığı bozucu hale gelmesini de etkileyebilir. Organizmada yeni hücre oluşumunda, besinlerin kalite ve miktarı büyük önem taşır. Organizmanın temel taşı olan hücrede oluşacak herhangi bir bozukluk zamanla etkinliğini artırarak dokulara, organlara ve tüm organizmaya yayılır. Bu nedenle sağlığın korunmasında ve hastalıkların oluşmasını önlemede temel olan bireyin dengeli, yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesidir.
ŞİŞMANLIK VE KANSER:
Gereğinden fazla alınan fazla kaloriler, bilinçsiz beslenme ve bir de buna hareketsizlik eklendiğinde vücutta fazla yağ birikerek şişmanlığa neden olur. Son yıllarda yapılan birçok araştırma göstermiştir ki; şişman bireylerde meme kanseri, kalın barsak, rektum ve kan kanserleri normal kilolu bireylere nazaran daha fazla görülmektedir. Bunun da en önemli nedeni yağlı besinlerin fazla tüketilmesine karşın vitamin ve minerallerce zengin olan sebze ve meyve tüketiminin daha az olmasıdır. Yağlı besinlerin aşırı alınması vücuda kanser yapıcı maddelerin de alımının artmasına neden olur.
VİTAMİNLER VE KANSER:
Genelde vitaminlerin hücre yapısını birçok dış etkenden koruduğu ve kanser oluşumunu önlediği bilinmektedir. Özellikle bazı vitaminlerin riski yüksek kişiler tarafından ihtiyaçlarından biraz daha fazla alınmaları önerilmektedir.
A Vitamini
Genellikle sarı ve yeşil sebze ve meyvelerde karotenler bulunur.( A vit. Öncü maddesi) . Hayvansal gıdalarda ise karaciğer, süt ve yumurta sarısında da A vitamini zengin olarak bulunur. Bir çok kanser türünde ek olarak verilen A vitaminin kanser yapan maddelerin etkinliğini azalttıklarını ve buna bağlı olarak kanseri önlediklerini belirtmek mümkündür.
C Vitamini:
Taze sebze ve meyvelerde bol bulunan antioksidan özellikte bir vitamindir. Özellikle solunum ve yemek borusu, mide ve kalın barsak kanserlerinin önlenmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Özellikle sigara içenlerde günlük C vitamini ihtiyacı 2-3 kat artmaktadır.
E Vitamini:
Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, tam taneli tahıllar, fındık ceviz gibi kuru kabuklu meyveler ve kuru baklagillerde zengin olarak bulunurlar. Yağların oksitlenmesini önleyerek vücutta kanser yapıcı bileşenlerin birikimini önlemeye yardımcı olurlar.
Diyetisyen Aysen Arıcan