Kanserden korunmak için neler yapabiliriz? Dr. Mehmet Fatih Akyüz kanserden korunmak için yapmamız gereken her şeyi anlatıyor.
Abone olRadyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Akyüz, pudra.com’da yayınlanan ilk yazısında kanser hakkında bilmemiz gerekenleri anlatmıştı. Bu yazısında da kanserde korunmak için neler yapabileceğimizi yazıyor:
Bugün biraz kanser hastalığını nasıl kendimizden uzak tutabileceğimiz konusundan bahsetmek istiyorum.
Aslında tedavi aşamasından çok bu hastalıkla karşılaşmadan önce yapmamız gerekenler, kanser hakkında bilgilenmemiz daha önemli. Tedavi aşamasında belirleyici olan doktor ve tıp organizasyonu oluyor. Ancak, hastalıktan önceki dönem tamamen bireyin kontrolünde.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Daha önce kanser ile asıl mücadele eden faktörün bağışıklık sistemimiz olduğunu yazmıştık. Kanserojen etkenlerle bağışıklık sistemimiz sürekli bir mücadele halindedir. Hem genetik yapımızdan kaynaklanan kolaylaştırıcı etkenler hem de çevresel olarak karşılaştığımız kanserojenler bağışıklık sistemimiz tarafından sürekli olarak engellenir. Normal yapısını kaybeden hücreler bağışıklık sistemimizin önleyici mekanizmaları tarafından tespit edilip süratle ortadan kaldırılır.
Bu durumda bizim öncelikle yapmamız gereken bu mücadelede bağışıklık sistemimizin yanında olmaktır. Onun ihtiyaçlarına göre beslenmek ve yaşam biçimimizi organize etmek ilk görevimiz olmalı. Bağışıklık sistemimizin ihtiyaçlarını genel hatlarıyla çok iyi biliyoruz. Buna uygun sağlıklı bir diyet günlük olarak en kolay uygulayabileceğimiz kanser karşıtı önlemdir.
Beslenmeye dikkat!
Beslenme ve kanser ilişkisi bugün bilimsel anlamda kesin olarak kabul görmüştür. Posalı yiyeceklerin az tüketilmesinin bağırsak kanseri riskini artırdığı bir gerçek. Bu durumda posalı yiyecekleri diyetimizde yer açmakta fayda var. Kırmızı et ve yüksek proteinli diyetler de yine bağırsak kanseri riskini artırıyor. Dikkat!
Yemekleri doğru pişirin!
Pişirme yöntemleri önemli. Yağda kızartılarak hazırlanan besinler yerine alternatif pişirme şekillerine yönelmenizi tavsiye ediyoruz. (Haşlama, buharda veya fırında pişirme gibi…)
Yağı azaltın
Elden geldiği kadar diyetimizin yağ içeriğini azaltalım.
Katkı maddeli yiyeceklerden uzak durun
Dondurulmuş ve katkı maddeleri ile saklama ömrü uzatılmış gıdalar yerine mevsiminde tüketilen taze besinler bağışıklık sistemimize yardımcı olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller her zaman beslenme alışkanlığımızın bir parçası olmalı. Balık yine mümkün olduğu kadar diyet listemizde haftada iki defanın altına düşmemeli.
Antioksidan yiyecekler tüketin
Antioksidanlar bağışıklık sistemimizin ihtiyaçları arasındadır. Bunları dengeli bir beslenme ile günlük diyetimizden elde edebiliriz. A,C,E vitaminleri yeterli miktarlarda alınabilmeli. Selenyum, çinko, karotenler, folik asit için uygun bir beslenme diyeti oluşturulabilmeli. Eğer sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturamıyorsak bir multivitamin ve mineral kompleksi kullanmanızı öneriyoruz.
Stresi azaltın
Günlük stresi azaltmak bağışıklık sistemimizi ayakta tutmak için gerekli. Kaldırabileceğimizden daha fazla yükle yaşamımızı sürdürmemiz zor. Kendimiz için rahatlayabileceğimiz zamanları gün içerinde yaratabilmeliyiz.
Sağlıklı beslenme ve dinginlik çok önemli
Beslenirken rahat ve stresten uzak bir ortam oluşturalım. Sürekli sıkışık ve koşuşturmayla geçen günler yavaş yavaş altımızdaki zemini zayıflatıyor. Unutmayalım ki sağlıklı beslenme ve dinginlik sadece yaşlılığımızda ihtiyacımız olan bir emeklilik rüyası değildir. Mutlaka günlük yaşantımıza, yaşımız ne olursa olsun, bunları katabilmeliyiz.
Düzenli spor yapın
Fiziksel direnç ve ideal vücut ağırlığı kanserden korunmada mutlak yere sahiptir. Bunu sağlamanın en kestirme yolu düzenli spor yapmaktır. Fiziksel egzersizler bağışıklık sistemimizin direncini artıracaktır.
Görüldüğü üzere kanserden korunmanın en başlıca yöntemleri çevresel faktörleri düzenlemekten geçiyor. Sağlıklı beslenme temel konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada kafa karıştıran diyet önerileri ile ne yapacağını şaşırmış hastalar ile sürekli karşılaşıyoruz.
Aklımızda tutmamız temel konu beslenirken doğal olan ve olmayanları ayırabilmek. Çeşitli, dengeli ve doğal olan besinlere ağırlık vermek genel tutumumuz olmalı. Doğaya ait olmayan, mevsimsiz ve çeşitli katkı maddeleri ile muhatap olmuş gıdaları diyetten ayıklamalıyız. Günlük olarak kullanacağımız bir multivitamin ve mineral kompleksi yardımcı olacaktır. Spor yapıp günlük stresimizi azaltabiliyorsak doğru yolda gidiyoruz demektir.
Unutmayalım ki hiç bir şey yapmadan bekleyerek riski artırıyoruz. Tüm sağlık kurallarına harfiyen uymak ütopik gelebilir. Ancak işe bir kısmı ile başlamak için bir engel var mı?