Ülkemizde son yıllarda giderek artan ve ölüme neden olan kanserden 10 altın kuralı uygulayarak kurtulabilirsiniz.
Abone olYanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, hareketsiz bir yaşam, sigara ve alkol kullanımı ve stres gibi nedenlerin kansere neden olduğunu belirten uzmanlar, 10 altın kuralı uygulayarak kanserden korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Birçok insan kanser hastalığını kötü bir talih olarak nitelendirmekte ve çevresel nedenlerle geliştiğini düşünmektedir. Ancak bireylerin yaşam biçimiyle ilgili özellikleri ve alışkanlıkları çok büyük önem taşımaktadır.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalınması ve stres gibi etmenler kanserin oluşmasına neden olan başlıca faktörlerdir. Bu faktörlerden beslenme ile ilgili olan etmenler ortalama %35 oranında, sigara alışkanlığı ise %30 oranında kansere yol açmaktadır.
DENGESİZ BESLENME
Hatalı ve dengesiz beslenme alışkanlıkları ile besinleri yanlış hazırlama ve pişirme yöntemlerinin, kanser oluşumunda rolü büyüktür. Kanserin oluşumunda etkili olan faktörler, kalıtım, beslenme ve çevre faktörleridir Farklı kaynaklara göre kanser oluşumunun beslenme ile ilgisinin ortalama %35 oranında olduğu kabul edilmektedir.
BROKOLİ KANSER İÇİN BİREBİR
Bazı besinler ve dengeli beslenme bu proteinlerin zararlı etkilerini azaltarak kanserin önlenmesi açısından yararlı olmaktadır.Gen besin ilişkisi en iyi olarak kalın barsak kanserlerinde gösterilmiştir. Brokoli gibi sebzelerdeki bazı ürünler P450 gibi enzimleri etkilerini önleyerek kanser gelişimi üzerine önleyici etki gösterebilmektedirler
DOĞRU BESLENMEYLE RİSK DÜŞER
Düşük kalorili diyetle beslenen kadınlarda östrojen hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak meme kanseri olaylarında %25 gibi bir azalma görülmüştür. Beslenme şekli bazı proteinler (aromataz enzimi) üzerinden bazı hormonlarla (östrojen, testesteron, insülin ve glikokortikoidler) ilişkili olarak kanser oluşumunda etkili olmaktadır.
Kanserden korunmada 10 altın kural
- Bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi
- Her gün 5 porsiyon veya daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi
- Ekmek, makarna, pirinç, baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması
- Özellikle hayvansal kaynaklı yağlı yiyeceklerden sakınma
- Et tüketiminin, özellikle yağlı et tüketiminin azaltılması
- Az yağlı yiyeceklerin seçilmesi
- Fiziksel olarak aktif olmak. Sağlıklı kiloya ulaşmak ve korumak
- Haftanın çoğu günü günde en az 30 dakika orta derecede aktif olmak
- İdeal kiloda kalınması
- Alkol kullanılıyorsa, alkol tüketiminin azaltılmasıdır.