BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  SAĞLIK

Kanserde Türk mucizesi

Hayvandan hayvana mesane dokusu naklini bir Türk doktor gerçekleştirdi

Abone ol

AVRUPALI ve ABD’lilerin başaramadığı, hayvandan hayvana mesane dokusu naklini bir Türk doktor gerçekleştirdi. Tavşan üzerinde denenen ve herhangi bir sorunla karşılaşılmayan nakil, insanlarda ölümle sonuçlanabilen rahatsızlıklara yol açan mesane hastalıklarına çözüm bulunabilmesi açısından da önem taşıyor.

İnsanlarda uygulanabilir

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Ekmekçioğlu, mesane nakli çalışmasını, Türk doktorlarının da başarıyla gerçekleştirebileceği inancıyla çalışmalarına başladığını söyledi. Doğuştan ya da sonradan gelişen sinirsel hastalıklar gibi nedenlerden küçülen mesane dokusunun, nakil yöntemi kullanılarak yenilenebileceğini ve bu sayede, ölüme kadar götüren böbrek yetmezliğinden idrar kaçırmaya kadar pek çok hastalığın ortadan kaldırılabileceği sonucuna ulaşan Ekmekçioğlu, Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi’nde 1 yaşındaki dişi bir tavşana mesane nakli yaptı. Bir başka tavşandan aldığı mesane dokusuna, uyum sorunu yaşanmaması amacıyla çeşitli kimyasal maddelerle 'hücresizleştirme’ yöntemi uygulayan Ekmekçioğlu, hücrelerden arınmış mesane dokusunu naklettiği tavşanın mesanesinin bir süre sonra normale döndüğü sonucuna ulaştığını, bu yöntemin insanlar üzerinde de başarıyla uygulanabileceğini düşündüğünü söyledi.

Gelecek için önemli

Doç. Dr. Oğuz Ekmekçioğlu, giderek artan mesane ve mesanenin küçülmesi sorunlarına çözüm bulunabileceğinin hayvan deneyleriyle ispat edildiğini kaydetti. Mesane büyültme ameliyatlarının, hasta kişinin bağırsağından alınan dokularla sağlandığını, ancak bunun da beraberinde kanser, enfeksiyon, barsak tıkanıklığı gibi riskler taşıdığını belirten Ekmekçioğlu, şunları söyledi:

“Hücresizleştirme çalışması ile mesane dokusunu tamamen hücrelerinden arındırıyoruz. Dolayısıyla, nakil yapıldığında doku uyumu diye bir risk söz konusu olmuyor. Tavşan üzerinde yaptığımız çalışmada, hayvanın gayet sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdüğü ve nakledilen mesanenin işlevini tam yapabildiğini gördük. Bu yöntemin ileride insanlar üzerinde de rahatlıkla kullanılabilecek olması ciddi bir gelişmedir. Hatta, hayvandan alınan mesaneler bile hücresizleştirilerek insanlara nakledilebilir. Bilimsel olarak mümkün olan bu konu hakkında çalışmaların yoğunlaştırılıp, imkan sağlanması gerekiyor.”

Kaynak: www.tercuman.com