BIST 9.633
DOLAR 34,57
EURO 36,23
ALTIN 2.970,68
HABER /  SAĞLIK

Kanserde hangi cihazlar kullanılıyor?

Radyoterapi; radyo cerrahi; uzay neşteri... Kanserli hastaların tedavisinde hangi tür cihazlar kullanılıyor? Hangi tür kanserde hangi tedavi öneriliyor?

Abone ol

 

Kanser, tüm dünyada görülme oranı giderek artan önemli bir hastalık olsa da, doğru zamanda ve doğru şekilde müdahale edildiğinde hastanın yaşamı kurtulabiliyor.  Son yıllarda ileri teknolojik cihazlarla uygulanan radyoterapi de, kanserli hastaların tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olarak görülüyor. Ancak bu noktada hemen herkesin kafasında şu soru işareti beliriyor: Peki hangi teknolojik cihazlar, hangi kanser tedavisinde kullanılıyor? En önemlisi de, bu cihazlar hastalara ne tür faydalar sağlıyor?

 

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Şengöz, Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, Kozyatağı Beyin ve sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Peker bu soruların cevaplarını yanıtladı..

Kalp ve damar hastalıklarından sonra dünyada en fazla ölüme yol açan kanserin görülme sıklığı giderek artıyor. Uluslararası Kanser Araştırma Örgütü’nün verilerine göre; 2008 yılında 12 milyon yeni kanser teşhisi konuldu. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin ediliyor. Ancak kanser çağımızın en yaygın ve ölümcül hastalıklarından biri olsa da, tıp dünyası hemen her geçen gün bu illetle savaşabilmek için dev adımlara imza atıyor; radyoterapi tedavisi için geliştirilen son teknolojik cihazlar da bu alandaki en önemli gelişme olarak değerlendiriliyor. Radyasyonun tehlikelerine hakkındaki halk arasındaki yaygın endişelere karşın, günümüzde “radyoterapi” ve “radyocerrahi” ile kanser vakalarının tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Üstelik, radyoterapi tedavisi son teknoloji ürünü olan cihazlarla uygulandığında hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor, tedavi süresini kısaltıyor, hatta bazı kanser türlerinde hastanın hayatını bile kurtarabiliyor!   Peki, ‘radyoterapi’ ile ‘radyocerrahide’ hangi cihazlar, hangi kanserlerin tedavisinde kullanılıyor? İşte yanıtı…

 

RADYOTERAPİ  (IŞIN TEDAVİSİ)

Radyoterapi son yıllarda teknolojik olarak en hızlı gelişen alanlardan biri. Radyasyonla kanserli dokunun tedavi edilmesini sağlayan modern yöntemler ve ileri teknolojinin kullanıldığı cihazlarla oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor.

RAPIDARC: Tedavi süresini 2-4 dakikaya indiriyor

Rapidarc teknolojisi diğer radyoterapi cihazlarının aksine, hastanın hareket etmesine fırsat vermeden hasta etrafında dönerek hastalıklı bölgenin ışınlanmasını sağlıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Şengöz, Rapidarc’ın bu özeliği sayesinde görüntü eşliğinde yapılan 15-30 dakikalık radyoterapi süresini 2 dakikaya kadar indirebildiğini söylüyor. Rapidarc cihazında hastaya verilen doz üçte bir oranında düşürülüyor ve bu da radyasyona bağlı ikincil kanserin oluşma riskini azaltıyor.

 

Hangi kanserlerin tedavisinde kullanılıyor?

Bu teknoloji tüm kanserlerin tedavisinde fayda sağlıyor.

 

TRILOGY: 3’ü bir arada teknoloji

Trilogy, radyoterapi tedavisinde kullanılan bir tür lineer hızlandırıcı, yani LINAC cihazı. Görüntülemeden tedaviye kadar, radyoterapide farklı yöntemler olarak kullanılan 3 yeni teknolojiyi içinde barındırıyor. Trilogy cihazının içinde bulunan 3 radyoterapi yöntemi şu şekilde sıralanıyor: IGRT – Görüntü kılavuzluğunda radyoterapi, IMRT: Yoğunluk ayarlı ışınlama ve SRT/SRC – Noktasal ışınlama. Doç. Dr. Meriç Şengöz, diğer aletlerde tek tek bulunan özelliklerin Trilogy’de bir arada bulunması sayesinde, uzmanların doğru müdahaleyi, daha kısa zamanda ve en ideal oranda yapabildiklerini belirtiyor. Örneğin, IMRT ile doz yoğunluğu ideal olarak ayarlanıyor, IGRT ile tedavi sırasındaki kaymaların önüne geçilebiliyor ve SRT /SRC ile çok küçük tümörlere bile noktasal atış yapılabiliyor.

 

Hangi kanser türlerinde kullanılıyor?

Tüm kanser türlerinin tedavisinde başvurulabiliyor.

RADYOCERRAHİ  (NEŞTERSİZ, KANSIZ, IŞINLARLA  CERRAHİ TEDAVİ)

Yüksek enerjili ışınların tek noktaya yoğunlaştırılmasıyla cerrahi uygulamanın yapıldığı radyocerrahide, normal dokuların zarar görmesi engelleniyor. Bu uygulamada ileri teknoloji ürünü GammaKnife ve CyberKnife cihazları ön plana çıkıyor.

CYBERKNIFE(Uzay Neşteri) ile Tümöre Noktasal Darbe

CyberKnife, tüm vücutta milimetreden daha hassas doğrulukla kanser tedavisi yapmak için tasarlanmış, dünyadaki ilk ve tek robotik radyocerrahi sistemidir. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, cerrahiye alternatif olarak kullanılan bu yöntemin kötü huylu tümörü cerrahi yöntem kadar kesin sınırlarla ortadan kaldırabildiğini belirtiyor. Klasik radyoterapi ile tedavi edilemeyen, kompleks bir operasyon gerektiren veya operasyonu mümkün olmayan tümörlerin tedavisinde hastalara bir umut ışığı oluyor. Bu bilgisayar kontrollü robot teknolojisi ile ışınlar odaksal olarak kullanılarak beyin ve vücuttaki kanserli dokular yüksek dozlarda tedavi edilebiliyor, normal dokular da radyasyonun etkilerinden maksimum oranda korunabiliyor. İşlemin uygulanması bir cerrahi işlem titizliğinde gerçekleşiyor. Ancak cerrahi işlemden farklı olarak hasta ağrı çekmiyor ve aynı günün akşamı normal hayatına, hatta işine bile dönebiliyor.

 

 

Hangi kanserlerin tedavisinde kullanılıyor?

CyberKnife beyin tümörlerinde, akciğer, prostat, baş boyun ve pankreas kanserleri ile diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen sayıca az olan metastazlarda, solunum ya da bağırsak hareketleriyle tümörün yer değiştirdiği akciğer ve karaciğer tümörlerinde, ışınlanmış bölgelerde tekrarlayan tümörlerde kullanılıyor.

 

GAMMA KNIFE: Beyin Tümörlerinin Tedavisinde Altın Standart

Acıbadem Kozyatağı Beyin ve sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Peker, Gamma Knife ile genellikle 3,5 cm’den küçük olan beyin tümörlerinin, riskli cerrahi işleme gerek kalmadan, ağrısız ve hızlı bir şekilde, tek bir seansta tedavi edilebildiğini belirtiyor. İngilizce “Knife” bıçak anlamına geliyor. Ancak Gamma Knife bir bıçak değil. Cerrahi yöntemde kullanılan bıçak yerine, bu cihazla hastalıklı alan gamma ışınları ile yok ediliyor. 201 gamma aşını kaynağından çıkan ışın demetleri hastalıklı bölgede odaklanıyor, bu şekilde kanserli hücreler yok edilirken çevredeki normal beyin dokusu korunuyor.

Tek seans uygulanan ve anestezi ile yoğun bakım gerektirmeyen Gamma Knife’la hastalar tedavi sonrasında aynı gün içinde evlerine dönebiliyor.

Hangi kanserlerin tedavisinde kullanılıyor?

Beyin tümörlerinde fayda sağlıyor.