BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,80
HABER /  GÜNCEL

Kanserde büyükşehir dönemi bitti

Kanser tedavisinde artık büyükşehre gitmek dönemi kapandı

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesindeki Radyoterapi Ünitesine eklenen son cihazla, kanser tedavisindeki tüm ihtiyaçlara hastanede en üst düzey teknolojiyle cevap verilmeye başlandı.

Karadeniz Bölgesi'nde ilk radyoterapi merkezi olarak 1996'dan bu yana aralıksız hizmet veren KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Radyoterapi Ünitesi, 2001 yılında Türkiye'de kısıtlı sayıda merkezde bulunan ve direkt tümör içerisine radyoterapi uygulama işlemi gerçekleştiren HDR Brakiterapi cihazıyla kanser tedavisindeki tüm ihtiyaçlara cevap vermeye başlamıştı.

Bölge halkına 10 yıldır bu teknolojiyle hizmet veren hastane, radyoterapi ünitesinin modernize edilmesiyle en üst teknolojiyle donatılmış oldu. Hastane, mevcut cihazlara ek olarak, kanser tedavisinin en önemli ayaklarından biri olan radyoterapide varılan en son teknolojiyle üretilmiş 3 boyutlu (3D) Konformal Radyoterapi ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) uygulaması gibi modern yöntemlerle hastaları tedavi edebilen Doğu Karadeniz'deki ilk ve tek radyoterapi merkezi oldu. Merkezde böylece onkoloji hastalarının ihtiyaçlarına en üst düzey teknolojiyle cevap verilmeye başlandı.

KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, merkezdeki yenilikle ilgili yaptığı açıklamada, radyoterapi ünitelerinin 15 yıldır hizmet verdiğini anımsattı.

Tüm cihazları elden geçirdiklerini, merkezi yeni cihaz ve teknolojiyle donattıklarını ifade eden Özlü, ''Bu haliyle hastalarımız için çok daha güvenli ve etkili bir tedavi imkanı sunuyoruz. Radyoterapi sırasında tümörlü dokuya ışın verirken onun etrafındaki sağlam dokuda da hasar oluşabiliyor bazen. Eski teknolojide bu daha fazlaydı. Oysa bu ünitede yer alan modern teknoloji sayesinde sağlam dokuları koruyarak tümörlü dokuya olabildiğince etkin bir ışın tedavisi sağlayabiliyoruz'' dedi.

-''SON DERECE YÜKSEK BİR TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ''-

Merkezde kullandıkları teknolojinin Türkiye'de çok az merkezde bulunduğunu anlatan Özlü, şöyle devam etti:

''Birkaç sayılı radyoterapi merkezinde var bu teknoloji. Bölgemizde ise Samsun dışında yok. Dolayısıyla bu, hastalarımız için çok büyük bir avantaj. Bölgemizde onkolojik hastalığı olup da radyoterapi alması gereken hastalarımızın bu imkandan yararlanmalarını arzu ediyoruz. Çünkü gerçekten onkoloji hastaları, diğer hastalara göre çok daha fazla tıbbi desteğe, ihtimama layık hastalar. Biz burada onların yanındayız. Burada son derece deneyimli bir ekibimiz var. Güzel bir ünitemiz var, son derece yüksek bir teknoloji kullanıyoruz. Gönül rahatlığıyla gelip burada mevcut tedavi olanaklarını sonuna kadar kullanabilirler.''

-''ONKOLOJİ HASTALARI GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BİZE GELEBİLİRLER''-

Tıbbın müdahale ettiği bütün durumların Farabi Hastanesinde teşhisi ve tedavisinin mümkün hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları kaydetti:

''Hastanemizde organ naklinden kanser tedavisine kadar bütün tıbbi işlemler gerçekleştirilmektedir. Eskiden olduğu gibi bölge dışına hasta gönderme ihtiyacımız yok. Bu güveni de üniversitemiz sağlamaktadır. Tıp fakültemiz, hastanemiz bölge insanı için, hepimiz için bir güvencedir. Radyoterapi ile ilgili olarak özellikle şunu söyleyeyim, buradan İstanbul'a, Ankara'ya tedavi olmak için giden onkoloji hastalarının birçoğu buradaki teknolojiyi orada bulamamakta. Çünkü İstanbul'daki, Ankara'daki bazı radyoterapi ünitelerinde henüz bu teknoloji bulunmamakta. Şu anda biz onların birçoğundan daha iyi durumdayız. Onun için gönül rahatlığıyla bize gelebilirler, hiç başka yere gitmelerine gerek yoktur.''