BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Kanser tedavisine egzersiz

Kanser tedavisi gören hastalar için egzersizin büyük önem taşıdığı bildirildi.

Abone ol

İngiliz yardım kuruluşlarından Macmillan Cancer Support'un yayımladığı "Move More" adlı raporunda, kanser hastalarının her hafta iki buçuk saat egzersiz yapması gerektiği belirtiliyor. Kuruluş, kanser tedavisinin ardından tavsiye edilen istirahatin, artık eski bir düşünce olduğunu söylüyor.

Yapılan araştırma, egzersizin kanserden ölüm riskini azaltabileceğini ve tedavinin yan etkilerini en aza indirebileceğini gösteriyor.Raporda, sağlık bakanlığının kılavuzlarında önerildiği gibi, yetişkin kanser hastaları ve bu hastalıktan kurtulanların, haftada ikibuçuk saat orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları tavsiye edildi.

"American College of Sports Medicine" dergisinde yayımlanan raporda, birçok kanser türünün tedavisi sırasında ve sonrasında yapılan egzersizin güvenli olduğu ve hastalıktan kurtulanların hareketsiz kalmamaları gerektiği bildirildi. Macmillan Cancer Support yöneticisi Ciaran Devanen, tavsiye edilenlerin çok ağır değil, bahçeyle uğraşmak, tempolu yürümek ya da yüzmek gibi egzersizler olduğunu söyledi.Raporda, aktif olmanın, tıpkı yorgunluk ve kilo almada olduğu gibi, kanserle ve tedavinin yan etkileriyle başa çıkmada yardımcı olabileceği yer aldı.

Devanen, tedavi sırasında yapılan fiziksel aktivitelerin hastanın yorgunluğunu arttırmadığını, aksine tedaviden sonra enerji kazanmayı sağladığını, ayrıca egzersizin kalp hastalığına yakalanma ve kemik erimesi riski ile hastalıktan ölüm ve kansere tekrar yakalanma olasılığını azaltabileceğini söyledi.

Daha önce yapılan bir araştırma, tavsiye edilen yoğunlukta egzersiz yapmanın meme kanseri riskini yüzde 40'a, prostat kanserinden ölüm riskini de yüzde 30'a kadar azaltabileceğini göstermişti. Haftada yaklaşık 6 saatlik hafif egzersiz yapmanın da kolon kanseri hastalığından ölüm riskini yüzde 50 oranında azaltabildiği biliniyor.