Çiçek virüsünün genetiğini değiştiren bilim adamları, kanser tedavisinde, sağlıklı dokuya zarar vermeden tümörlere karşı başarı elde etti
Abone olAmerikalı ve Kanadalı bilim adamları, ineklerde çiçek hastalığına neden olan vaccinia virüsünde genetik değişiklik yapıp, farklı kanser türlerine yakalanmış hastaların kan dolaşımına bu virüsü enjekte etti. Virüslerin sadece kanser hücrelerine girdiği, sağlıklı dokunun hiç zarar görmediği, ciddi bağışıklık sistemi tepkilerinin oluşmadığı tespit edildi.
Bilim adamları, JX-594 olarak adlandırdıkları onkolitik virüsü, tedavilere cevap vermeyen, metastaz oluşmuş, ileri safhadaki 23 kanser hastasının kan dolaşımına farklı dozlar halinde enjekte etti. On gün sonra hastaların tümör ve sağlıklı dokularını inceleyen bilim adamları, en yüksek doz virüs verilen 8 hastadan 7'sinde virüsün tümör içerisinde çoğaldığını gördü. Sağlıklı dokularda ise virüse rastlanmadı. En ağır yan etki olarak, bir gün bile sürmeyen, hafif-orta şiddette grip belirtileri ortaya çıktı.
Yüksek doz virüs verilen 8 hastadan 6'sında ilerleyen haftalarda tümörün büyümesi yavaşladı.
Bilim adamları, sadece bir kez virüs verilmesiyle ortaya çıkan bu sonucun çok cesaret verici olduğunu belirtti. Araştırmanın henüz birinci safhada olduğunu kaydeden bilim adamları, dozun birden fazla kez verilebileceğini, virüsün içerisine, tümörün yok edilmesine yardım edecek genlerin de yerleştirilebileceğini tahmin ediyor.