BIST 9.948
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.974,02
HABER /  GÜNCEL

Kanser: Mültecilerin zorlu mücadelesi

Mülteciler arasında kanser tedavisine yüksek talep olduğu fakat çoğu zaman mültecilerin gerekli tıbbı desteğe ulaşamadığı belirtildi.

Abone ol

Mülteciler arasında kanser tedavisine yüksek talep olduğu fakat çoğu zaman mültecilerin gerekli tıbbi desteğe ulaşamadığı belirtildi.

Lancet Oncology dergisinde yer alan bir makale BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre kanserin mülteciler arasında önemli bir sağlık sorunu olduğunu ortaya çıkardı.

Dr. Paul Spiegel'in başkanlığındaki bir ekip UNHCR sağlık kurulunun verilerini inceledi.

Ekibin çalışmasına göre 2010 ve 2012 yılları arasında Ürdün'de sağlık kuruluna tedavi için 2 bine yakın başvuru yapıldı.

Bu başvuruların yaklaşık dörtte biri kanser hastası.

En yaygın kanser türü de göğüs ve kalın bağırsak kanseri.

Tedavi başvurusunda bulunan hastaların yarısı kabul edildi ve BM bu hastalara sağlık desteği sundu.

Eğer hastalığın durumu kötü aşamada ya da tedavi çok masraflı ise hastalara yardımda bulunulmadı.

Bir hastaya ödenen en büyük maddi destek 2011 yılında 4,626 dolar, (yaklaşık 10 bin TL) iken 2012 yılında 3501 dolar (yaklaşık 7 bin 300 TL) oldu.

Dr. Spiegel, Ortadoğu'da başta Irak ve Suriye'den olmak üzere milyonlarca mülteci olduğuna dikkat çekerek, yüksek mülteci sayısı nedeniyle mültecileri ağırlayan ülkelerde sağlık sistemlerinin zorlandığını belirtti.

‘Kronik hastalıklarda artış’

Uluslararası yardımlara karşın hastaların ayrıca ücret ödemek zorunda olduğunu söyleyen Spiegel, maliyetlerin mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler tarafından karşılanabilecek noktayı geçtiğini vurguladı.

Dr. Spiegel'in verdiği bilgiye göre 2013 yılının ilk çeyreğinde Ürdün Sağlık Bakanlığı'nın mülteciler için ayırdığı bütçe 53 milyon dolar.

Çalışmayı yapan ekip mültecilerde kanser hastalıkların önüne geçmek ve mültecilere yönelik kanser tedavisinde de yenilikçi bir mali düzenleme çağrısında bulundu.

Mamogram gibi görüntüleme merkezlerinin kurulması ve kanser hastalarının internet üzerinden kaydedilmesi alınması gereken önlemlerin arasında sıralandı.

Dr. Spiegel son zamanlarda mülteci durumunun daha uzun sürdüğünü ve orta gelirli ülkelerde ortaya çıktığını belirterek, kanser gibi kronik hastalıkların arttığına işaret etti.