Sağlık Bakanlığı, akciğer zarı kanseri en erken evrede teşhisi ve tedavisi için çalışma başlattı.
Abone olAsbes ve erionite maddesine maruz kalanlarda görülen mezotelyoma'ya (akciğer zarı kanseri) karşı çalışma başlatıldı. Tümörü erken dönemde bloke eden 'Onconaze' adlı ilaç, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ücretsiz olarak dağıtılacak. Bu iki madde, Nevşehir'in Tuzköy kasabasının boşaltılmasını gerektirmişti.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ve ABD'nin Loyola Üniversitesi Göğüs Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michele Carbone, dün Sağlık Bakanlığı'nda düzenledikleri basın toplantısında, mezotelyomaya karşı alınan önlemler konusunda bilgi verdi. Carbone, bu hastalıkla en etkin mücadele yönteminin erken teşhis olduğunu söyledi. Yeni geliştirilen bir tarama yöntemiyle kandaki mezotelin ve osteopontin proteinlerinin ölçüldüğünü anlatan Carbone, "Yüksek çıkan değerler hastalığa yakalanma riskini ortaya koyuyor. Riskli bölgelerde yapacağımız taramalarla risk grubundaki aileleri bulup yardımcı olacağız" diye konuştu.
Türkiye'deki hastaların da erken dönemde tümörü bloke eden Onconaze adlı ilaçtan, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ücretsiz yararlanabileceğini belirten Carbone, erken tanı ve ilaç sayesinde hastalığı cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi etmeyi hedeflediklerini söyledi.
400 konut inşa edildi
Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuncer de mezotelyomayla mücadelede, vatandaşların asbest ve erionite maruz kalmasının engellenmesinin önemine değindi. Sağlık Bakanlığı'nın bunun için evlerin erionite içeren kayalardan yapıldığı Nevşehir'in Tuzköy kasabasının boşaltılması için girişimde bulunduğunu anlatan Tuncer, "İki yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında, riskli bölgedeki vatandaşların yerleşebilmesi için evler inşa edildi. Tehlikeli olmayan bölgede, devlet tarafından 400 konut yapıldı. Vatandaşlar yakında yeni evlerine taşınacak. Böylece, gelecek neslin hastalığa yakalanması engellenecek" dedi.