Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin çocuk kansere yakalanıyor. En çok lösemi, beyin tümüro ve lenf kanseri görülüyor.
Abone olTürk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği 2'nci Başkanı Prof.Dr. Tezer Kutluk, Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin çocuğun kansere yakalandığını söyledi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ni ziyaret eden Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği 2'inci Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneler Genel Direktörü Prof.Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 12 milyon kişinin kansere yakalandığı bunlardan 7 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi. Prof.Dr. Kutluk, “Bu hızla devam ederse 2020 yılında her yıl kansere yakalananların sayısı 16-17 milyon olacak. Tüm kanserlerden yüzde 43 oranında korunmak mümkün” dedi. Kanser hastalığının erişkinlerde daha fazla görülmesine rağmen çocuklarda rastlanan hastalık olduğunu belirten Prof.Dr.Kutluk, şöyle devam etti:
“Dünyada 0-14 yaş grubunda her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanıyor. Türkiye'de her yıl 3 bin civarında çocuk kanser hastalığı ile mücadele ediyor. En sık görülenler lösemi yani kan kanseridir. Çocuklarda görülen tüm kanser türlerinden 3'te 1'i lösemidir. 2'nci sırayı beyin tümörleri üçüncü sırayı lenf kanserleri alıyor.”
Prof.Dr. Kutluk, bilim adamları olarak çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Çocuk kanserlerinin erişkin kanserlerinden birkaç farkı var. Erişkin kanserlerinde çevresel sebepler daha fazla iken çocuk kanserlerinde genetik nedenler daha ön plana çıkar. Kanser teşhis ve tedavisinde önemli gelişmeler görüldü. Kanserden tam tedavi oranı 1940'lı yıllarda yüzde 20 civarındayken şimdi yüzde 80'e geldi. Tabi amacımız yüzde 100 tam tedaviyi sağlamak.”