Neolife Tıp Merkezi'nce başlatılan 'Bağları Kuvvetlendiriyoruz' programıyla kanser tedavisi almış ebeveynler ile çocukları arasındaki bağlar güçlendirilecek.
Abone olOnkoloji alanında ileri teknolojiyle gerçekleştirdiği tanı ve tedavi tekniklerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sanatsal projeleriyle de adından söz ettiren Neolife Tıp Merkezi, Türkiye’de bir ilke daha imza atıyor.
Neolife Tıp Merkezi, Washington Üniversitesi profesörlerinden Frances Marcus Lewis ile ekibi tarafından geliştirilen ve ABD, Orta ve Doğu Avrupa, Güney Amerika ile Japonya’da uygulanan “The Enhancing Connections (EC) Programme”ın (Bağları Kuvvetlendirme Programı) Türkiye ayağını gerçekleştirmek üzere düğmeye bastı.
Türkiye’de Neolife Tıp Merkezi tarafından “Bağları Kuvvetlendiriyoruz” adıyla ilk yıl toplam üç pilot ilde uygulanacak projenin ilk ayağında Lewis ve Zahlis, aileler için geliştirdikleri danışmanlık programını alandaki psikologlara tanıtmak ve uygulayabilir kılmak adına 17-18-19 Eylül tarihleri arasında 15 gönüllü uzman psikologla Boğaziçi Mezunlar Derneği’nde 3 gün sürecek bir workshop yapacak.
Bu eğitimin ardından 15 uzman psikolog söz konusu üç ilde kanser tanı/tedavisi almış ve
5-18 yaş grubunda çocukları bulunan toplam 150 ebeveyne 6 seanslık danışmanlık hizmeti verecek.
ZOR SORULARIN YANITLARI
Kanıta dayalı bir ebeveyn kanser programı olan ‘Bağları Kuvvetlendiriyoruz’ ebeveyn kanserlerine çocuğun uyumunun kalitesini artırmayı hedefliyor. Program, kanserin medikal tedavisini çocuk-ebeveyn ilişkisini iyileştirmeye yardımcı olarak tamamlıyor.
Program kapsamında kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin “Hastalığı çocuğuma nasıl anlatmalıyım, ne kadar anlatmalıyım; çocuğum beni gördüğünde neler yaşıyor, çocuğumun sorduğu sorulara nasıl cevap vereceğim” gibi yanıtlanması güç sorularına
uygun cevaplar bulması, hastalıkla ilgili anne-babanın çocuklarıyla uygun iletişimi kurabilmesi, karşılıklı olarak birbirlerini anlayıp, birbirlerine en iyi şekilde destek olabilmeleri için bir dizi danışmanlık hizmeti veriliyor.
FRANCES MARCUS LEWIS KİMDİR?
Washington Üniversitesi Tıp Merkezi profesörlerinden Frances Marcus Lewis; tıp literatürüne iki yüzün üzerinde akademik çalışma ile ciddi katkıda bulunmuş bir sosyal bilimci ve klinik onkoloji hemşireliği uzmanıdır. Profesör Lewis’in editörlüğünde yayımlanan “Sağlık Davranışı ve Sağlık Eğitimi: Teori, Araştırma ve Uygulama” adlı eser yayımlandığı 2002 yılından günümüze, sağlık davranış teorileri ve eğitimi alanında lider bir kaynak olarak önemini sürdürmektedir.
ELLEN ZAHLIS KİMDİR?
Ellen Zahlis, 25 yılı aşkın süredir Amerika’da Kronik Hastalıkları Araştırma Ekibi İşlevsellik Ailesi’nin aktif bir üyesi olarak hizmet vermektedir. Kurumun Araştırma Müdürü olan ve bir yönetici olarak yürüttüğü çalışmalarına ek olarak Zahlis, müdahale çalışmaları program tasarımcısıdır. Kanserli birey ve aile alanındaki engin tecrübesi onu klinik araştırma ve toplum uygulamalarının önemli isimlerinden biri haline getirmektedir.