BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Kanser hastalarına yeni umut ışığı

Amerika'da kanser tedavileri üzerine düzenlenen bir konferansta bilim adamları kanserle mücadele eden en önemli laçlardan birini tanıttı

Abone ol

En hızlı ölüme götüren kanser türü olan melanomu durduran ilaç ABD'deki konferansta tanıtıldı. 'Çok önemli bir buluş' olarak nitelendirilen ilaç Türkiye'ye bir ay içinde geliyor.

Vatan'ın haberine göre Amerika'da kanser tedavileri üzerine düzenlenen bir konferansta bilim adamları kanserle mücadele eden ilacı tanıttı. Bilim dünyası 'Vemurafenib' adı verilen ilacın son 30 yılda bu alanda atılan en önemli adım olduğunu bildirdi. İlaç, ileri derecede cilt kanseri olan hastalara, kemoterapiye oranla daha uzun süre hayatta kalma şansı tanıyor. Dünya Cilt Kanseri Vakfı'nın verilerine göre her 5 kişiden biri cilt kanserine yakalandığı açıklanırken ilacın cilt kanserinin en tehlikeli türü olan melanomun tedavisinde çığır açıcı olduğu belirtildi.

İleri derece cilt kanseri olan 675 hastayla yapılan klinik denemelerinde vemurafenib adlı ilacı günde iki doz halinde kullanan hastaların yüzde 84'ü, 6 ay sonra halen hayattayken, bu oran kemoterapi tedavisi görenlerde yüzde 64'le sınırlı kaldı. Konferansta ilacın, kanserin diğer organlara da yayıldığı ölümcül hastalarda bulunan hatalı gen "braf"ı düzelttiğine dikkat çekilirken hastalığın ilerlemesini yüzde 74 oranında azalttığı açıklandı. İlacın, yumurtalık, tiroit ve bağırsak kanseri için de yararlı olup olmayacağına dair araştırmalarsa devam ediyor. Sağlık bakanlığı'nın geliştirilen ilacın Türkiye'de de kullanılması için izin verdiği ve ilacın Türkiye'ye bir ay içinde geleceği belirtildi.

KALICI DUDAK ESTETİĞİNDE KANSER RİSKİ

Gazi Üniversitesi Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Latifoğlu, yaz mevsimine girmeden Mayıs-Haziran ayları içerisinde yüz gençleştirme ya da yüz güzelleştirme uygulamalarının yapılabildiğini söyledi. Bu konuda başvurulacak en doğru adresin plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları olduğunu vurgulayan Latifoğlu, alın, göz çevresi, burun ve dudak yanındaki yanak kısmı, yanaklar, elmacık kemiklerinin üstü, dudaklar, çene ve boynun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, uygulamalarda geçirilmiş ameliyatların, kazalara bağlı iz veya çöküklüklerin, önceki estetik girişimlerin, kullanılan ilaçların, derinin renginin, kalın veya ince olmasının ve yaşın çok önemli olduğunu ifade etti. Latifoğlu, özellikle yaşı ileri olan hasta grubunda, uygulamalardan başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için cerrahi şart olduğunu belirterek, aksi takdirde yapılanların yetersiz kalabileceğini söyledi.

Latifoğlu, askı yöntemlerinin bir miktar cerrahi işlem gerektirdiği için biraz zahmetli, biraz da tam oturmadığı için riskli olabildiğini ifade etti. Latifoğlu şunları söyledi, "Gençlerde son yıllarda popüler olan bir dolgu yeri de dudaktır. İnce üst ve alt dudaklara kontur oluşturma ve dolgunlaştırma-kalınlaştırma yapılabilmektedir. Bu dolgu yöntemleri 6 ay-bir yıl süreyle geçicidir. Kalıcı olanları alerji veya kistleşme yapabildiği için yasaklanmıştır. Süre sonunda tekrarlanabilir."