Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan, Türkiye'de de uygulanan ''Kafa derisi soğutma sistemi''nin, kemoterapi de meydana gelen saç dökülmelerini engelleyecek
Abone olCalifornia Üniversitesi Hematoloji ve Onkoloji Profesörü Doktor Hope S. Rugo, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin yan etkilerinden biri olan saç dökülmesinin hastaları psikolojik olarak çöküntüye uğratan nedenlerin başında geldiğini söyledi.
Özellikle bazı kadın hastaların saçlarının dökülmemesi için tedaviyi reddetmeyi bile göze alabildiğine dikkati çeken Rugo, dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ''Kafa derisi soğutma sistemi ''nin kemoterapi sırasında meydana gelen saç dökülmelerini yüzde 85 oranında önlendiğini belirtti.
Yöntemin saç köklerini çevreleyen kan damarlarının daralmasını sağlayarak saç köklerine ulaşan kemoterapi ilaçlarını önemli ölçüde azaltmasıyla saç dökülmesinin önüne geçilebildiğini anlatan Rugo, yöntemin 3 binden fazla çeşitli kemoterapi kombinasyonları gören hasta üzerinde kullanılarak başarısını ortaya koyduğunu aktardı.
Rugo, özellikle tüm erken dönem meme kanserlerinin kemoterapi tedavilerinde kullanılan ilaçların saç dökülmesine neden olduğunu vurgulayarak, ''Bazı kadınlar için saçlarını kaybetme korkusu tedaviden vazgeçecek kadar büyük. Bu durum, tedavinin gecikmesine ve daha az etkili bir seçime neden olabiliyor'' diye konuştu.
Meme kanseri hastalarının saç dökülmesi ve yaşadıkları duygusal stresin tedavi sürecini olumsuz etkilediğine işaret eden Rugo, saç dökülmesinin önlenmesiyle hastaların hayat kalitesinin arttığını ve tedaviye motive olduklarını kaydetti.
Rugo, yöntemin uygulandığı hastaların çoğunun kadın olduğunu, ancak yöntemin erkek hastalar da kullanıldığını dile getirerek, ''Saç dökülmesi önlenince hastanın hayata ve tedaviye bakış açısı pozitif olarak değişiyor. Bu da hastanın iyileşme süresinin daha kısa olmasını ve normal yaşantısına daha hızlı dönmesini sağlıyor'' dedi.
HOKİT DERNEĞİ BAŞKANI ASLAN
Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Hemşireleri Derneği (HOKİT) Başkanı Ayla Aslan dakanser hastalarının zamanlarının büyük bir kısmını hemşirelerle geçirdiğini dile getirdi.
Aslan, tedavi sırasında hemşirelerin hastaların umutlarını zedeleyecek hiçbir şeye müsaade etmediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Teknoloji hızla ilerlediği için dünyadaki yenilikleri de takip ederek bunları paylaşmaya çalışıyoruz. 'Kafa derisi soğutma sistemi' hastalar açısından son derece pozitif bir yöntem, hatta bir müjde diyebiliriz. Hiçbir kanser hastası etrafında kanser hastalığının bilinmesini istemiyor. Bunun en önemli göstergesi olan saçlarının dökülmesiyle de büyük bir çöküntü yaşıyor. Ne tedavisi gördüğünden öte nasıl saçlarının döküldüğü söz konusu oluyor. Yöntem ile beden imajının bozulmaması, hastanın sosyal ve çalışma hayatının yanı sıra tedavinin ilerlemesinde de büyük artı sağlayacağı kanaatindeyim.''