Uzmanlar kanser belirtileri için öne çıkan maddeleri sıralarken kanserin genetikle alakası için bakın ne diyorlar? Dikkat! Halsizlik, ağrı ve ateş kanser belirtileri arasında...
Abone olKanser belirtileri içinde özellikle kanama, ateş, halsizlik, ağrı, ateş gibi belirtiler dikkat çekerken kanserin nedenleri üzerine hala araştırmalar sürüyor. Uzmanlar kanser konusunda genetik geçişe vurgu yapıyorlar.
Ailede daha önce kanser olan insanlarda kanser riski daha fazla. Kanser belirtileri ve kanser nedenleri ilgili detaylı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.
AİLEDE VARSA DİKKAT!
*Kanserin belirtileri var mıdır?
Her kanserin belirtilerinde farklılıklar olsa da geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma sonucunda bütün ülkeler 7 belirtinin kanser habercisi olduğu görüşünde birleşti. O yüzden bu 7 belirtiyi önemsemek ve şikayetlerden herhangi biri varsa gerekli tıbbi incelemeleri yaptırmakta fayda var. Unutmayın; bu titizlik hayat kurtarıcı olabilir!
1- Bağırsak ve mesane alışkanlıklarının değişiklikleri,
2- İyileşmeyen yaralar,
3- Zamansız kanama ve akıntı,
4- Meme veya başka yerde sertlik,
5- Hazımsızlık veya yutma güçlüğü,
6- Benler veya bir siğilin belirgin değişikliği,
7- Hırıltılı öksürük veya ses kısıklığı.
*Ailede görülen kanserlerin kalıtsal olduğuna nasıl karar verilir?
Ailede görülen kanser hastalığı birden çok bireyde aynı organ veya yapısal özellikteki organları tutuyorsa, bu tip kanserin kalıtsal özellikte olduğu düşünülür. Örneğin; kolon kanseri bir ailede iki veya üç kuşaktaki bireylerde beklenenden erken yaşta görülüyorsa kalıtsaldır. Erken tanı konulmasının hayat kurtarıcı önemi vardır. Doğru yaklaşımlar ile erken tanı olursa kanserleri yaklaşık yüzde 80-90 oranında tedavi edilebilir. Zira kanserde erken tanı gerçekten hayat kurtarır!
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.
İŞTE DİĞER KANSER BELİRTİLERİ
Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
Ağrı: Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.
KANSER NEDİR?
Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekide üremeleriile meydana gelen bir hastalıktır. Hücreler henüz tam bilinmeyen bir nedenle, kontrolsüz olarak bölünmeye başlarlar. Bu yüzden bedende hızlı hücre çoğalmasından oluşan kötü urlar oluşur ve bunlara Kanser denir.
Kanser oluştuğu dokuya bağlı olarak yüzden fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanserler tümörlerin ilk olarak başladıkları organa bağlı olarak sınıflandırılırlar. Örneğin ilk olarak akciğerde oluşan kansere Akciğer Kanseri denir.
Kanser hücreleri civarlarındaki dokulara ulaşarak, kan ve lenf sistemi yoluyla ile vücudun diğer taraflarına yayılırlar. Buna metastaz denir. Metastaz yapan kanserlerin tedavisi genel olarak daha zordur.
Erken teşhis edilebildiği takdirde kanser tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır.
KANSERİN SEBEBİ NEDİR?
Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Çevresel nedenler (kimyasal, radyasyon, viruslar gibi) ve içsel nedenler (hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler gibi) birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.