Kadına şiddet'i kanıtlamak için, tanıklar yeterli olacak...
Abone olYargıtay, boşanma davalarının, kocanın eşine fiziki şiddet uyguladığına ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediğine, tanık sözlerine değer verilerek kabul edilebileceğine hükmetti.
Yargıtay, kadının eşinden şiddet gördüğünü kanıtlaması için tanıkların beyanlarının yeterli olduğuna karar verdi. Daire, boşanma davalarının, kocanın eşine fiziki şiddet uyguladığına ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediğine, tanık sözlerine değer verilerek kabul edilebileceğine hükmetti.
Hükümet kadını şiddetten korumak için yasa çıkarırken Yargıtay da açılan boşanma davasında kadının şiddet gördüğünü kanıtlamada tanık beyanlarının yeterli olacağına dikkat çeken bir karara imza attı.
Kararda, “Aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz” denildi. Eşinden şiddet gördüğünü akrabalarının tanıklığı ile kanıtlamaya çalışan kadının boşanma talebini reddeden yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davalarında kocanın eşine fiziki şiddet uyguladığına ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediğine ilişkin olaylara çok yakın tanık sözleri değerlendirilerek kabul edilebileceğine dikkat çekti.
-HAKİM, DAVA SÜRESİNCE KADININ KORUNMASI ÖNLEMİ ALABİLİR-
Türk Medeni Kanunu’nun hükümlerine atıfta bulunulan kararda, boşanma veya ayrılık davası açılınca hakimin, davanın devamı süresince, gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, malların yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri kendiliğinden almak zorunda olduğunun altı çizildi. Kararda, Türk Medeni Kanunu uyarınca, tarafların ekonomik ve sosyal durumları da gözetilerek dava tarihinden geçerli olmak üzere anne yanında bulunan müşterek çocuklara uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerektiği de belirtildi.