Ramazan ayı dolayısıyla sabrettiklerini açıklayan Başbakan Erdoğan'ın hedef gösterdiği PKK ve onun merkezi Kandil nasıl bir yer?
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Murat Karayılan'ın yakalandığı yönündeki haber gündeme bomba gibi düştü. Kamuoyu iki gündür bu konuyu konuştu. "2 numarayı yakaladık" diyen İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi sırra kadem bastı. Ancak 2 numaranın kim olduğu açıklanmadı.
Haberi Anadolu Ajansı ve TRT'nin duyurması devlet odaklı bir politikayı işaret ediyor olabilir. Son iki günde yaşananlar da örgüte karşı başlatılan psikolojik harekatın bir parçası olarak görülüyor.
Bir süre sonra haberin doğru olmadığı ortaya çıksa da, ancak bu durum PKK'nın tepe yöneticilerinin yuvalandığı Kandil gerçeğini değiştirmiyor. Her terör saldırısından sonra gözler, sınırdan yaklaşık 100 km uzaklıktaki bu zirveye çevriliyor.
Kandil'e yönelik operasyon sinyalleri olarak algılanan demeçler de ardı arkasına geliyor. "Kürt açılımı ve yeni anayasa sözü" terör örgütü PKK'yı daha da agresifleştirdi. Devlet Öcalan ile görüşürken, teröristlerin silahları hiç susmadı. Artan saldırılar hükümetin dilini iser istemez sertleştirdi.
13 askerin şehit edildiği Silvan saldırısı sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz atılması gereken adımları atacağız. Stratejik olarak da taktik olarak da bu adımlar artık farklı olacak" şeklindeki sözleri yeni bir dönemin işaret fişeği olarak algılandı.
Ve belki de olası operasyonla ilgili en çarpıcı sözler dün akşam söylendi. Erdoğan, AK Parti'nin 10. yıl iftarında yaptığı konuşma sabrın sonuna geldiğini gösteriyor:
"Şu mübarek ramazan ayında maalesef yavrularımız şehit ediliyor ve yavrularımızı şehit eden bu bölücü terör örgütüne karşı, bizler şu anda bu mübarek ay vesilesiyle sabırla devam ediyoruz." "Bıçak kemiğe dayandı" diyen Erdoğan'ın nasıl bir hamle yapacağı merak konusu.
"MİNİ ÜLKE"
Peki "bütün kötülüklerin kaynağı" olarak gösterilen Kandil nasıl bir yer? Kana bulayan eylemlerin yakalanan failleri hep orayı işaret etti. İran-Irak sınırı boyunca uzanan dağların güneydeki zirvesinde yer alan alıyor. En kestirmeden ifadeyle 1997 yılından beri merkez seçilen Kandil, PKK için doğal bir kale görünümünde. Örgüt orada adeta "mini bir ülke" kurmuş. Aksiyon dergisi de hiç gündemden inmeyen Kandil hakkında 3 yıl önce çarpıcı bilgiler aktarmıştı.
UÇAKLARIN VARIŞ MESAFESİ
Kuzey Irak ile sınır kapısı olan Silopi’deki Habur kapısı ile Kandil arasındaki mesafe ise 235 kilometre. Teröristleri havadan vurmak için Diyarbakır’dan kalkan uçaklar 450 kilometre, Malatya’dan kalkan jetler ise 626 kilometreden sonra Kandil semalarına ulaşabiliyor.
VADİLERDE GİZLENİYORLAR
Kandil’in zirvesi 3 bin 500 metre. PKK daha çok vadileri kullanıyor. Vadilerdeki en geniş düzlük, yaklaşık bir buçuk kilometrekare. Terör örgütünün kampları daha çok 2.900 rakımındaki vadilerde konuşlanmış durumda.
KAMPLAR TÜNELLERLE BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ
10 kilometrelik bir bölgeye yayılmış Kandil kamp alanları fiziki yapısından dolayı doğal bir kalenin içinde ve her kamp birbirinin devamı katmanlar şeklinde konuşlandırılmış. Alttan başlayıp zirveye doğru çapraz şekilde kurulan kamp alanlarının bazılarına kazılan yeraltı tünellerinden geçiş yapılabildiği de belirtiliyor.
EN KRİTİK YERE TÜRLÜ TUZAKLAR KURULDU
Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarına karadan ulaşmanın tek yolu dağın güney yamacındaki vadi. 1.200 metre rakımda, 14 kilometre uzunluğunda ve 5 kilometre genişliğindeki vadi, dağdan çok net bir şekilde kontrol edilebiliyor. Zaten PKK bu vadiyi mayın ve tuzaklarla tam bir intihar alanına dönüştürmüş durumda. Kandil Dağı’nın Kuzey Irak tarafındaki en yakın büyük yerleşim yeri ise Akre. Burası Erbil’e yaklaşık iki buçuk saat uzaklıkta.
İRİLİ UFAKLI 60 KÖY
Örgüt, Kandil Dağı ve civarında bulunan irili ufaklı 60 kadar köy ile içli dışlı. İstedikleri zaman köylülerin arasına karışabilen teröristler, kendilerini kolaylıkla gizleyebiliyorlar. PKK’nın 15 sağlık personeliyle çalışan hastanesi, elektrik üreten iki santrali bulunuyor. Şelalelerden sağlanan elektrik, bazı köylere de veriliyor. Çünkü PKK aynı zamanda bu köyler için bir tür geçim kaynağı niteliğinde.
ETİNDEN SÜTÜNDEN YARARLANIYORLAR
Örgüt, küçük ihtiyaçlarını köylülerden sağlıyor. Dağın eteğindeki köylerde örgütün binlerce küçükbaş hayvanının bulunduğu da belirtiliyor. Bu hayvanların etinden ve sütünden yararlanan PKK, artakalanlarını da köylülere bırakıyor.
UÇAKSAVARLAR
Uygun tepelerde sayıları 8 ila 10 arasında değişen militanların kaldığı kamplara yerleştirilen uçaksavarlar, füzeler, roketatarlar, ağır makineli tüfekler savunma amaçlı olarak kullanılıyor.
50 CİVARINDA KAMP
Kandil sahası içindeki kamp sayısının ise 50 olduğu belirtiliyor. Bu kampların bazılarında 10 kadar terörist bulunuyor. Bunlar esasında barınma amaçlı kullanılıyor. Örgütün eğitim alanı olarak belirlediği terör kamplarının sayısı ise 15 olarak geçiyor.
MAĞARAYA SANDALYE İLE 500 KİŞİ SIĞAR
2003 yılında PKK’dan ayrılan terörist Osman Öcalan kamplar ve mağaralar hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor. Aksiyon dergisinde yer alan habere göre Öcalan, detaylı bilgiler veriyor: “Kandil’i bir iki yıl içinde üs hâline getirdik. Kandil’de öyle mağaralar var ki sandalyede oturmak üzere 500 kişi sığabilir. Yüz metre yerin altında, 12 metre boyunda zikzaklı üç kapılı mağaralarda her türlü tedbir alınmış durumda. Bu mağaralar basınca karşı da dirençlidir. Şu anda Kandil’deki mağaralarda rahat bir şekilde 2 bin kişi aylarca yaşayabilir. Engebeli dağlarla çevrili Kandil’i ele geçirmek çok zordur.”
KUZEY IRAK YAPILANMASI
PKK’nın en büyük dört kolundan ikisi bu bölgede. Zağros Sahası: Avaşin, Basyan, Hakurk, Haftanin alanı bu saha içinde bulunuyor. Behdinan Sahası: Gare ve Metina ile birlikte 5 kadar küçük kamp bu alan içinde. Zap Kampı: