Kandil'in Abdullah Öcalan'dan yeni yapılanma için liderlik edecek isim istediği ortaya çıktı. İşte KCK değişikliğinin nedeni...
Abone olBDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “gitti geldi” dediği, Başbakan Erdoğan’ın, PKK üyelerinin ancak yüzde 15’inin sınır dışına çekildiği yolundaki açıklamasıyla ciddi bir sarsıntı geçiren çözüm süreci hız kazandı. Bir yandan, Kandil yönetiminden verilen “çekilmeyi hızlandırın” talimatının sonuçlarını alınmaya başlanırken, hükümette de BDP’nin beklediği adımlara dönük çalışmalar hızlandı.
Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın haberine göre hükümet ve BDP kaynakları, “şu anda bir tıkanıklık yok” derken, Erdoğan başkanlığında önceki gece gerçekleşen zirvede Kandil’in Öcalan’a gönderdiği, “sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” mesajını içeren mektup ve örgütteki yeni yapılanma ele alındı. BDP-İmralı görüşmesi haftaya kalırken, KCK yönetimindeki değişikliği yorumlayan Demirtaş, “Hem askeri hem siyasi bütün sahalarda çözüm sürecine daha güçlü bir desteği sağlayabilecek bir değişiklik yaptıklarını düşünüyorum. Bu KCK’de bir darbe değil” dedi.
Çözüm sürecinde gelinen nokta ve Ankara kulislerinden yansıyan bilgileri şöyle özetleyebiliriz:
SÜREÇ HIZLANIYOR
GERİLİM SÜRECİ DURDURMUYOR:
Hem hükümet kaynakları hem de BDP kanalından gelen bilgiler, çekilme krizi ve Lice olayının yarattığı gerilimli atmosferin yavaş yavaş dağılmaya başladığını gösteriyor.
Şu anda süreci tehlikeye atacak düzeyde bir gelişme de yok. Kaynaklar, “Zaman zaman sıkıntılar oluyor. Hükümetin söyleminin rahatsız ettiği durumlar, zaman zaman da örgütün eylem ve etkinliklerinin hükümette yarattığı rahatsızlık söz konusu. Son Cizre olayı, mühendislerin kaçırılması, iş makinalarının yakılması gibi. Bunlar karşılıklı gerilimlere neden oluyor. Fakat sürecin ilerlemesini durdurmuyor” diyor. BDP’nin, Lice olayından sonra, bölgede tansiyonun düşürülmesi için girişimlerde bulunduğu, örgüt yönetiminin sahadakileri kontrol altına almaya çalıştığı belirtiliyor.
HÜKÜMET ÇEKİLMEYİ BEKLİYOR:
Hükümet kanadı, geri çekilmenin tümden ve hızla tamamlanmasını bekliyor. Bu nedenle hassas davranıyor. BDP ve örgüt de hükümetin demokratikleşmeye dönük somut adım atması için baskı kurmaya çalışıyor.
ERDOĞAN’IN TEPKİSİ İŞE YARADI:
Gezi olayları sürecinde “durma noktasına” gelen sınır dışına çekilme süreci, Erdoğan’ın “sadece yüzde 15’i çekildi” tepkisinin ardından İmralı-Kandil-BDP üçgenindeki trafik sonucunda hızlandı. BDP kaynakları, şu anda yurtiçindeki örgüt üyelerinin yüzde 50’sinin çekildiğini, kalan kısmının hareket halinde olduğunu belirtti. Çekilmenin “normale döndüğü” vurgulanıyor. BDP kaynakları, “Hiç bir KCK yetkilisi, ‘şu tarihte son kişi çekilmiş olacak’ diyemiyor. Bunu kendisi de tahmin edemiyor. Coğrafi zorluklar var, örgütsel zorluklar var, güvenlik zorlukları var. Ancak örgüt yönetimi, ‘çekilmeyi hızlandırın’ diye çağrı yaptı” diyor.
HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARI:
Adalet Bakanlığı, AK Parti’nin 2023 hedefleriyle, İnsan Hakları Eylem Planı üzerinden öncelikleri çıkarttı. Yasal düzenlemeler bu önceliklere göre yapılacak. Bir süre öncesine kadar “Meclis tatile girmesin, yasal düzenlemeler hemen yapılsın” diyen BDP kanadı, sürecin yeniden tıkanmaması için hükümetten yapılacak bir irade beyanı ve takvim açıklamasını yeterli bulacak. BDP’ye göre Meclis’in Ağustos ya da Eylül ayında olağanüstü toplanması seçeneği de zayıf değil. BDP yönetimi bunu zorlamaya karar vermiş durumda. BDP, hükümetin kapsamlı bir değişikliği gündeme getireceğini bekliyor. Hükümetin, uzun tutukluluğu önleyen bazı düzenlemeler ile ifade özgürlüğüne ilişkin bazı değişiklikler üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, bölgedeki vatandaşların maruz kaldığı kimi mağduriyetlerin peşin olarak tazmin edilmesi gibi bazı somut düzenlemelerin de hükümetin masasında olduğu kaydediliyor.
İMRALI ZİYARETİ HAFTAYA:
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’ın bu hafta yapılması beklenen İmralı ziyareti gelecek haftaya kaldı. Bu ziyaret öncesinde hükümetle yeni bir temas bekleniyor. Ziyaretin bir hafta gecikmesinde, Öcalan-Kandil mektuplaşmaları ve bölgedeki olumsuz gelişmeler etkili oldu. Kandil’in yanıtı, önümüzdeki hafta İmralı ziyaretinde Öcalan’a götürülecek ve değerlendirilecek.
KANDİL ÖCALAN'DAN İSİM İSTEDİ
KANDİL-İMRALI HATTINDA KCK OPERASYONU: KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı görevini Cemil Bayık’a devreden Murat Karayılan örgütün silahlı kanadı olan HPG’nin başına geçecek. KCK yönetimindeki yeni yapılanma İmralı-Kandil hattında uzun süredir devam eden bir seri mektuplaşma sonucunda gerçekleşti. Bu çerçevede, değişikliklerden hükümet haberdardı. Bu trafikte BDP önemli rol oynadı. Nihai karar, BDP heyetinin son İmralı ziyaretinde verildi. Öcalan’ın süreci iyi organize edecek, sabote edecek eylemleri engelleyecek bir yapılanma istediği belirtildi. Kandil yönetiminin mektuplaşma sırasında Öcalan’dan isim önerisi talep ettiği kaydedildi. BDP çevrelerinde Karayılan’ın HPG’ye daha hakim olduğu, süreç içinde herhangi bir yol kazasına meydan vermemek için askeri komutaya daha hakim bir kişinin HPG’nin başında olmasının uygun görüldüğü belirtiliyor.
DEMİRTAŞ: SÜRECE GÜÇ VERİR
KCK’daki görev değişikliği operasyonuna ilişkin değerlendirmelerini sorduğum BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi: “Kimse görmüyor ama PKK ve KCK denilen yapılanma, sonuçta Meclis’leri olan, seçimle işbaşına gelen, yöneticileri olan bir yapıdır. Hiç kimse orada, sınırsız, sorumsuz bir şekilde ölene kadar yönetici olacak diye bir şey yok. Normal kongre dönemlerinde görev değişikliklerini yapıyorlar. Bu olağanüstü bir durumdan öte, kendi içişlerinin bir gereğidir. Bir de her dönemin bir yönetim şekillenme biçimi vardır. Şimdi yeni bir dönemi yaşıyor KCK. Barış sürecinden söz ediyoruz. Dolayısıyla bütün bu süreci de dikkate alan yeni görev dağılımlarını kendi aralarında yapmaları son derece normaldir. Bu sürecin ruhuna ters değil; sürece güç ve destek vermek için yapılmış bir düzenlemedir. Öyle süreç karşıtı bir durum değil, sürece daha güçlü katılım için yapılmış bir görev değişikliği..”
Demirtaş, isimlerden bağımsız konuştuğunu belirterek şöyle devam etti:
“İsimlerin tamamı zaten sürecin içinde ve destek veriyor. Şu karşı, şu destekçi gibi bir şey yok. Bu KCK’de bir darbe değil. Sürecin ruhuna uygun bir görev değişikliği ve dağılımıdır. ”
Karayılan darbesiyle ilgili bomba iddia Kürt siyasetçi yazar İbrahim Güçlü, Kandil'deki darbenin şifreleri açtı. İddiasına göre Öcalan'a ve hükümete 'sizin istediğiniz olmayacak' mesajı verildi. KCK'daki değişimde dikkat çeken en önemli noktalardan biri Murat Karayılan'ın devrilişiyse diğeri de ilk kez bir kadının PKK'nın tepe yöneticisi konuma gelmiş olması. Peki neden PKK böyle bir değişikliğe gitti? Kim bu Bese Hozat? (DEVAMINI OKU) Kandil'de Murat Karayılan'a darbe! PKK'nın tepe yönetiminde sürpriz değişiklik oldu. Murat Karayılan KCK Konsey Başkanlığı görevinden gitti. Yerine Cemil Bayık geldi.Şok gelişme! Kürtler özerklik ilan ediyor Suriye Kürtleri bölgedeki dengeleri sarsacak bir karar aldı. Bölgede özerlik ilan etmek için düğmeye basıldı. |