BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Kanal İstanbul güzergahı haritasına bakın!

İSTANBUL'a yapılacak kanal İstanbul güzergahı 15.01.2018 tarihindeki basın toplantısı ile ilan edildi. Kanal İstanbul projesinin haritası da yayınlandı. Peki Kanal İstanbul Küçükçekmece'de nereden Marmara'ya bağlanacak, güzergahında nereler var? İşte emlak fiyatlarını kıymetlendiren Kanal İstanbul projesinin haritası ve güzergahı;

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Küçükçekmece -Sazlıdere -Durusu koridorunun, Kanal İstanbul için en uygun güzergah olarak seçildiğini söyledi. Kanal İstanbul projesinin haritası da yayınlandı. Bu harita ile Kanal İstanbul'un geçiş güzergahı da net bir şekilde ortaya çıktı.

İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'i Marmara ile bağlayacak Kanal İstanbul projesinde ilk hedef medeniyetlere ve kültürlere başkentlik yapan İstanbul'da Boğaziçi üzerindeki gemi trafik yükünü azaltmak.

Kanal İstanbul haritasına ve güzergahı : Kanal İstanbul Karadeniz kısmında Karaburun'dan başlayıp, Terkos, Durusu, Dursunköy, Sazlıdere barajı üzerinden geçip Küçükçekmece'den Marmaraya bağlanacak.

Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilebilmesi için geçen yıl etüt, proje ve danışmanlık hizmeti alım ihalesine çıkılmış ve Ağustos 2017'de çalışmalara başlanmıştı.


Kanal İstanbul projesinin Küçükçekmece'den Marmara'ya bağlanacağı nokta fotoğraftaki bu nokta. 

35 kurumun yaptığı ortak çalışma ile ortaya çıkarılan Kanal İstanbul güzergahı, çevresel koşullar ile flora ve fauna durumu da tespit edilerek kararlaştırıldı. Proje oluşturulurken, maden alanları, sit alanları, hassas bölgeler, yer altı ve yer üstü su kaynakları, toprak kaynakları, denizcilik ve ulaştırma ağlarına etkisi, yarma hacmi, kanal uzunluğu, kamulaştırma, yerleşim alanlarına etkisi gibi etkenler dikkate alındı. Bunun için 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar yapıldı ve son karar verildi.

Kanal İstanbul güzergahı boyunca yer altı suyu akımları tespit edildi. Farklı zemin türleri tespit ile bu zeminlerin her birinin geçirimliliklerinin farklı olduğu belirlendi.

Yer altı sularının, olumsuz etkilenmemesi için Kanal İstanbul çalışmaları belirlenen koridorda hassas bir şekilde yürütüldü. Yer altı sularının ve temiz su havzalarının etkileşimleri uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde haritalandırıldı.

Bütün bu değerlendirmeler sonunda 4. alternatif olan "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu" koridorunun Kanal İstanbul Projesi için en uygun güzergah olduğu ortaya çıktı. Kanal İstanbul Küçükçekmece Gölü'nden girecek ve Sazlısu Barajı'nın oradan Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkmış olacak. Kanal İstanbul güzergahı yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda olacak.