Uzmanlar, bayramda tüketilen karbonhidrat ağırlıklı yiyecek ve içecekler nedeniyle kan şekerinde ani dalgalanmalar olabileceğine dikkat çekti.
Abone olBayramda tüketilen karbonhidrat ağırlıklı yiyecek ve içecekler nedeniyle kan şekerinde ani dalgalanmalar olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, özellikle diyabet hastalarına dikkat çekti, "Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar ve yüksek kolesterol hastaları daha dikkatli olmalı" dedi.
Bayramlarda zengin sofra geleneklerinden vazgeçmeyip tatlı tüketimine dikkat etmeyenler kan şekerinde ani dalgalanmalarla karşı karşıya kalabilir.
Uyarı, Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın'dan geldi. Artan tatlı tüketimi sebebiyle vücuda giren şeker ve yağ miktarının da artacağını belirtien Aydın'a göre, bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılara eşlik eden ve fazla şeker alımına sebep olan çay-kahve ve meyve suları kaçınılması gerekenlerin başında geliyor.
Kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlerin, bayram dönemlerinde çok sık yaşandığını vurgulayan Aydın, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacak önerilerini şöyle sıraladı:
BAYRAM TATLILARINDA BUNLARA DİKKAT
- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.
- Sıcak havalarda porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilen dondurma iyi bir alternatif. Sade dondurma, kalsiyum, fosfor, potasyum açısından iyi bir kaynaktır. 2 top sade dondurma 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine ara öğünlerde tüketilebilir.
Büyük porsiyon meyve tabakları meyvenin içindeki şeker miktarından dolayı fazla şeker alımına neden olabilir. Bir anda ve geç saatlerde tüketmektense meyve tüketimi gün içine yayılmalıdır. Meyveler ara öğün olarak tercih edilebilir.
- Bayramda da diğer günlerde olduğu gibi günde en az 2-2,5 litre (8 - 10 su bardağı) su içmeye devam edilmelidir.
- Fiziksel aktivite arttırılmalı, 45 dakikalık bir yürüyüş yapılması, yapılamadığı durumlarda ise yakın mesafelere yapılacak bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.