BIST 10.682
DOLAR 32,54
EURO 35,12
ALTIN 2.465,26
HABER /  GÜNCEL

Kan bağışında utandıran gerçek

Çok sayıda kişi zamanında kan temin edilemediği için hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde on bin kişiden sadece 15’i düzenli kan veriyor.

Abone ol

Kan bağışı ve güvenli kan temini konularının önemine vurgu yapmak amacıyla her yıl ülkemizde 6-13 Mayıs tarihleri arasında çeşitli aktiviteler düzenleniyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ “kan haftası”nın başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de gönüllü kan bağışçısı oranının, gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça düşük olduğunu belirtti. Türkiye’de faaliyette bulunan 340 adet kan merkezi ve istasyonunun, 263’ ünün Sağlık Bakanlığı’na, 31 ’inin ise Türkiye Kızılay Derneği’ne bağlı olduğunu açıklayan Bakan Akdağ,18-65 yaş arası ve önemli bir sağlık sorunu olmayan herkesin kan bağışında bulunabileceğini bildirdi.

Akdağ şöyle devam etti:

"Temel hedefimiz, kan bağışı oranını Türkiye nüfusunun en az yüzde 5’ ine çıkarmaktır. Bağışlanan her kan hayat kurtarır.Vatandaşlarımızın bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. Kan bağışının önemini ve ne anlama geldiğini bir yakını için kan arayan, bin bir zorlukla bulan veya bulamayan kişiler çok daha iyi anlar. Kan merkezine başvurulduğunda, kan bağışı yapmaya uygun olup olmadıklarının yapılan muayeneyle belirleniyor. Hemoglobin ölçümleri yapılmakta,sonuçları olumlu olan kişilerin kan verme işlemleri başlatılmaktadır. Bağış olarak alınan her kanın;anti-HIV (AIDS),hepatit B ve C,frengi ve kan grubu testlerinin yapılıyor."

Kaynak: www.sagliginsesi.com