TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Raporu çalışanlara uygulanan mobbing gerçeğini gözler önüne serdi
Abone olTBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Raporuna göre kamuda çalışanlar özel sektörde çalışanlara göre daha çok mobbing'e uğruyor.
Çalışanların korkulu rüyası haline gelen "işyerindeki psikolojik taciz" (mobbing) vakalarının özel sektöre göre kamuda daha çok yaşandığı ortaya çıktı. Mobbing'le Mücadele Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, psikolojik tacize uğradığı gerekçesiyle kendilerine başvuran kişilerin büyük bölümünün kamu çalışanları olduğunu söyledi. Hancı, kamu kurumlarında amirlerinin ya da arkadaşlarının psikolojik tacizlerine uğrayan memurların ruh sağlığının bozulduğunu ve intihara sürüklendiklerini anlattı. Hancı, çalışanların mobbing'e karşı koruma altına alınması için özel yasa çıkarılması gerektiğine de işaret etti.
16 KAT FAZLA MOBBİNG!
Kamu kurumlarında yaşanan psikolojik taciz ve bezdirme vakaları TBMM Kadın -Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından hazırlanan "Mobbing Raporu" na da yansıdı. Rapora göre işten çıkarılma riskinin düşük olduğu kamu sektöründe çalışanlar işlerini kolay kolay bırakmadıkları için, özel sektöre göre daha fazla mobbing'e maruz kalıyor. Özel sektörde yüzde 4 olan işyerinde psikolojik ve fiziksel şiddetle karşılaşma riski, kamuda yüzde 6'ya yükseliyor. Özellikle hizmet sektöründe yaygınlaşan mobbing'den, en çok sağlık sektörü ve üniversitelerde çalışan personel etkileniyor. Sağlık çalışanları, hizmet sektöründeki diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla psikolojik şiddet görme riski taşıyor. Mobbing'e maruz kalanların büyük bölümünü de kadınlar oluşturuyor. Mağdurları genelde kadınlar olmasına rağmen, Türkiye'deki ilk mobbing davasını erkek bir kamu çalışanı açtı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde görevli Ş.T. istifası istenip rütbesi düşürülen, göreve iadesi için açtığı davayı kazanmasına rağmen baskı ve yıldırmaya maruz kalınca, uğradığı psikolojik baskı yüzünden kendisinin ve ailesinin depresyona girdiğini gerekçe göstererek, yöneticilerinden 15 bin TL tazminat talep etti.
EN KISA MOBBİNG 6 AY SÜRÜYOR
Çalışanların yüzde 20'si mobbing'e maruz kalıyor.
En kısa mobbing süresi 6, ortalama süre 15, sürecin kalıcı ağır etkilerinin ortaya çıktığı dönem ise 29-46 ay olarak hesaplanıyor.
30 yıl çalışan bir kişinin mobbingle karşılaşma riski yüzde 25.
İşsizliğin yüksek olması ve çalışanın değersiz görülmesi mobbing'i artırıyor.
Organizasyon bozukluğunun olduğu işyerlerinde disiplin getirmek ve verimliliği artırmak amacıyla psikolojik taciz uygulanıyor.
Mağdurlar genellikle dürüst, çalışkan, kendilerini başkasına beğendirme ihtiyacı içinde olmayan, özgüveni yüksek, girişken, nitelikli, kısmen yargılayıcı ancak suçlayıcı olmayan, kişilerle ve olaylarla değil düşüncelerle uğraşmayı seven insanlar.
Uygulayanlar ise genellikle kötü bir çocukluk geçirmiş, toplumsal ve aile baskısı yaşamış, başa çıkamadıkları çeşitli olayların kurbanı olmuş ve bunu mobbing davranışları olarak dışarıya yansıtan kişiler.
Mobbing uygulanan çalışanın özgüveni kayboluyor, verimliliği ve performansı düşerek iş yapamaz duruma geliyor ve ruh sağlığı bozuluyor.
Araştırmalara göre, İsveç'teki intiharların yüzde 15'i mobbing'den kaynaklanıyor.