BIST 10.487
DOLAR 32,86
EURO 35,14
ALTIN 2.431,62
HABER /  GÜNCEL

Kamuda verimlilik çabası

Kamuda ekonomik hesap verilebilirlik dönemi başlatacak. Performans uygulamasını Maliye Bakanlığı denetleyecek..

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kamuda performansın ve verimliliğin arttırılması için idarecilerin yıllık performans planı yapıp, bunları uygulaması esası getirildi. Ekonomik hesap verirlilik uygulaması esasına dayanan sürecin işletilmesi için Maliye Bakanlığı; gözetim yapacak. Bakanlık bu amaçla, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl bütçe ile birlikte bir performans programını hazırlayıp kamuoyuna açıklaması ve programın gerçekleştirilmesinden sorumlu olması için düzenleme yaptı.

Bakanlığın hazırladığı ‘Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile mahalli idarelerin performans programlarının hazırlanması, ilgili idarelere gönderilmesi, kamuoyuna açıklanması ve bunlara ilişkin süreleri belirliyor.

ORDU, MİT, DIŞİŞLERİ İSTİSNA

Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının performans programı hazırlaması ise zorunlu olmayacak.

YILLIK PLAN

Kapsamdaki idareler performans programlarını; çıktı ve sonuç odaklı bir anlayışla, doğru ve güvenilir bilgiye dayalı, mali saydamlığı ve hesap verebilirliği sağlayacak şekilde her yıl hazırlayacaklar. Performans programı hazırlıklarında Kalkınma Planı, Hükümet Programı, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Yıllık Program ile stratejik planlarını esas alacaklar. Kamu idarelerinin performans programlarını hazırlama süreci, en geç Mayıs ayında başlayacak.

YÖNETEN SORUMLU

Üst yöneticiler, performans programlarının belirlenen kurallara uygun olarak hazırlanmasından, uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların performans hedefleri ve hizmet gereklerine uygun olarak etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılmasından ilgili Bakana; mahalli idarelerde ise meclislerine karşı sorumlu tutulacak.

İdareler, performans programlarını bütçe teklifleri ile birlikte Maliye Bakanlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına gönderecekler. İdareler, performans programlarını Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasının ardından tasarıda yer alan büyüklüklere göre revize ederek, idare bütçe tasarısının görüşülmesinden en geç üç gün önce Plan ve Bütçe Komisyonunun bilgisine sunacaklar.