BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kamuda toplu sözleşme heyacanı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Başbakanlık'ta bir araya geldi, zam konusunda anlaştı.

Abone ol

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ''enflasyona ezdirmeyeceğiz, mutlaka enflasyon oranında zam vereceğiz'' yaklaşımı çerçevesinde sonuca varıldığını belirtti.

Yazıcı ile Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Başbakanlık Merkez Bina'da, 2009 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nü imzaladı.

Bakan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, çerçeve protokolle kamuda çalışan işçilerin ücretlerine 2009 ve 2010'da yapılacak zamların belirlendiğini söyledi.

Sözleşmenin birinci yılının ilk yarısı için işçi ücretlerine yüzde 3, ikinci yarısı için yüzde 5,5 zam yapılacağını kaydeden Yazıcı, birinci yılda aldığı ücreti bin 100 TL'nin altında kalan işçilere, bin 100 TL'yi aşmamak üzere 60 TL seyyanen zam yapılacağını ve yüzdelik artışların seyyanen zamdan sonra uygulanacağını bildirdi. Gelecek yıl ücretlere 6'şar aylık dönemler halinde yüzde 2,5'ar zam yapılacağını dile getiren Yazıcı, enflasyon oranının 2010'daki artış oranları üzerinde gerçekleşmesi halinde aradaki farkın da işçilere ödeneceğini vurguladı.

İşçi ücretlerine 2009'da kümülatif ortalama yüzde 18 ile yüzde 8,6 zam yapılacağına işaret eden Yazıcı, küresel krizin etkileri düşünüldüğünde, bütçe imkanlarını zorlayarak kamu işçilerine önemli ölçüde zam verdiklerini dile getirdi. Yazıcı, şöyle konuştu:

''Arzuda farklı, reel durum farklı. Çok daha farklı şeyler arzu edebilirsiniz, istekler farklı olabilir ama nihayet elimizdeki imkanlarla, millete ait olan imkanlarla bu kararları alacak ve uygulamaya gideceksiniz.

Bütün bunları dikkate aldığımızda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öteden beri ifade ettiği 'enflasyona ezdirmeyeceğiz, mutlaka enflasyon oranında zam vereceğiz' yaklaşımı çerçevesinde bu sonuca varılmıştır. Dolayısıyla bundan sonra iş yerlerinde yapılacak toplu iş sözleşmeleri bu çerçeve anlaşmalar dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilecektir. Yetki sorunu olan iş yerlerinde, bu zam oranları ihtilaf çözülene kadar avans olarak ödenecek.''

Bakan Yazıcı, protokolün herkese hayırlı olmasını diledi.

USLU'NUN SÖZLERİ

Hak-İş Genel Başkanı Uslu da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ''karşılıklı vuruşma kültürü''nden ziyade, ''ortak paydalarda uzlaşma kültürü'' olduğunu düşündüklerini vurguladı.

Kamu sözleşmelerinin masa başında bitirilmiş olmasının önemli olduğunu belirten Uslu, şunları kaydetti:

''Bu zamlardan daha fazlasını talep etmek de mümkündür. Türkiye'nin koşulları dikkate alındığında yapılan toplu iş sözleşmesinin ülke koşulları ile iş yeri ve hayatın gerçekleriyle örtüştüğünden, makulü yakalamak noktasında önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Toplu sözleşmenin karşılıklı restleşmelerin yapıldığı bir meydan muharebesinden ziyade, ortak aklın, bilginin, birikimin kullanıldığı bir anlayışla gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorum.''

İmzalanan protokol kapsamındaki iş yerlerinde 35-37 bin işçinin çalıştığını ifade eden Uslu, ''işsizliğin yakıcı bir biçimde yaşandığı Türkiye'de'' zam oranlarına bakmaksızın toplu iş sözleşmesi yapma şansına erişmiş insanlar adına bu sözleşmeyi imzalamış olmanın kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Uslu, ülkede pek çok işsizin bulunmasının kendilerini üzdüğünü dile getirerek, gelecek yıllarda daha fazla kişi adına bu protokolü imzalamayı diledi.