Kamuda 'devşirme memur' dönemi!
Radikal yazarı Dr. Mehmet Bulut, Maliye Bakanlığı'nın kamuya memur alımına ilişkin uygulamaya koyduğu yeni sistemi köşesine taşıdı
Abone ol"Kamuya memur alınma yolları belli. Ancak Maliye Bakanlığı son birkaç yıldır farklı bir alana yöneldi. Vergi müfettişliğinden devşirilmiş memurlar..."
Maliye'nin devşirme memur sistemini Radikal'deki köşesinden aktaran Mehmet Bulut, özellikle KPSS'ye girip uzman memur olmak isteyenleri ilgilendiren şu yazıyı yazdı:
Üniversitelerin sosyal bilimler kısmından mezun olanların hayallerinin başında kamuda müfettiş veya uzman olmak geliyor. Her yıl onbinlerce üniversite mezunu genç bunun için öncelikle KPSS sınavına giriyor.
Eğer düz memur değil de müfettiş veya uzman olmak istiyorsanız KPSS sınavından alacağınız puan mutlaka 85 üzeri olmak zorunda. Hatta bazı kamu kurumları için 90 puan dahi yeterli olamamakta.
Yani anlayacağınız kamuda müfettiş veya uzman olanlar KPSS’de gerçekten üst düzey başarı sergileyen nitelikli gençler. Tabi KPSS’de yüksek puan almak yeterli olmuyor.
Bundan sonra kurumların kendi içlerinde düzenledikleri alan bilgisine yönelik yazılı sınavda da başarılı olup rakiplerinizi ekarte etmeniz gerekiyor. Genelde bu sınavlar hukuk, iktisat, maliye, muhasebe ve mezun olunan bölüme göre değişebilen alan derslerinden oluşuyor. Söz konusu sınavda başarılı olmak için üniversite mezunu gençler en az bir yıllık yoğun ve stresli bir çalışma temposuna ihtiyaç duyuyorlar.
Tabi bu da yetmiyor.
Akabinde bir de sözlü sınava tabi tutuluyorlar ve bu aşamayı da geçerlerse kendilerini kariyer meslek sahibi şanslı gençlerin arasında buluyorlar. Eski bir müfettiş olarak söz konusu aşamaların ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu bizzat gördüm ve yaşadım. Ancak son birkaç yıldır, böylesine zorlu aşamaları geçerek hayallerine ulaşan bir kariyer meslek grubuna kâbus yaşatılıyor:
Vergi müfettişleri…
Maliye Bakanlığı son yıllarda kayıtdışılıkla mücadelede denetimi daha etkin kılmak amacıyla yoğun bir şekilde vergi müfettiş yardımcısı alıyor. Hatta sosyal bilimler ve vergi konusunda eğitim almış olan iktisadi ve idari bilimler ile siyasal bilgiler fakültesi mezunları dışında fen bilimleri fakültelerinden de vergi müfettiş yardımcısı almaya başladılar.
Bu gençler vergi müfettiş yardımcısı olduktan sonra kapsamlı bir vergi mevzuatı eğitimine tabi tutuluyorlar. Akabinde de yetki ve yeterlik sınavlarına giriyorlar. Yönetmelik hükmü gereğince şayet yeterlik sınavında başarısız olurlarsa birden bire düz memur yapılıyorlar. Yani yaşamış oldukları onca stres ve harcadıkları emekler birden bire çöpe gidiyor. Kendilerini ciddi bir psikolojik bunalım içinde buluyorlar. Nitekim hem kariyer hem de maddiyat anlamında önemli kayıplara uğruyorlar.
Halbuki birçok kamu kurumu, istihdam ettiği müfettiş yardımcısı ve uzman yardımcıları için yeterlik sınavında başarısız olurlarsa ikinci bir şans vermekte.
Nitekim yapılan çalışmalar, geçilen aşamalar, çekilen eziyetler böyle bir ikinci hakkı gerekli kılmakta. Çünkü kişilerin psikolojik ve fiziksel durumları hergün aynı olmayabilmekte. Ve talihsiz bir gün sınava girilmesi halinde gençlerimizin kariyerleri altüst olabilmekte. Öyle ki daha dün Maliye Bakanlığı yayınladığı yönetmelik ile gelir uzman yardımcılarına yeterlik sınavında başarısız olmaları halinde ikinci bir sınav imkanı getirdi.
130 KİŞİ ELENDİ
Son olarak, Haziran ayında sınava giren 650 vergi müfettiş yardımcısının 130'u yeterlik sınavında elendi ve memur kadrosuna atandılar. Aslına bakılırsa bu yüksek oran Maliye Bakanlığı’nın vermiş olduğu eğitim kalitesinin ve istihdam politikasının sorgulanmasını da gerekli kılmakta. Bir kalemde bu kadar vergi müfettiş yardımcısının üstünü çizmek ve düz memur yapmak çözüm değil. Daha önce de 3 adet yeterlik sınavında, 95 vergi müfettiş yardımcısı yeterlik sınavında başarılı
olmadığı için düz memur kadrolarına atanmıştı.
Umarım Maliye Bakanlığı bu uygulamasını tekrar gözden geçirir ve vergi müfettiş yardımcılarına yeterlik sınavı için ikinci bir şans verir. Çünkü harcadıkları emek ve birikimleri bunu hak ediyor.