BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Kamu kesimi taleplerini Bakan Çelik’e iletti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı sendikaların Gezi Parkı için grev başlatmasına ilişkin, "Türkiye’de hukuk çerçevesinde ...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı sendikaların Gezi Parkı için grev başlatmasına ilişkin, "Türkiye’de hukuk çerçevesinde toplantı ve yürüyüş ile ilgili yapılması gereken tüm uygulamaların sınırını hukuk çizmiştir. O çerçeve kaldıktan sonra Türkiye’de hiçbir problem ne dün ne bugün ne de yarın yaşanmayacaktır" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleriyle ilgili işçi sendikaları konfederasyonları ve kamu kesimi işveren sendikaları konfederasyonlarıyla bir araya gelerek, talepleri kabul etti. Çelik, yaptığı konuşmada, 186 kamu kurum kuruluşunda çalışan yaklaşık 200 bin kamu işçisini kapsayan 194 toplu iş sözleşmesinin mali haklarının görüşülmesi için bir araya gelindiğini belirterek, "Kapsamdaki işçi sayılarının konfederasyonlarına göre dağılımına baktığımız zaman 174 bin 127’sinin Türk-İş’e, 25 bin 814’ünün Hak-İş’e, 164’ünün ise DİSK’e bağlı sendikalara üye olduğu görülmekte. Bu süreçte, Türk-İş’e bağlı sendikalarla 179, Hak-İş’e bağlı sendikalarla 13, DİSK’e bağlı sendikalarla ise 2 toplu iş sözleşmesi yapılacaktır" dedi. Bakan Çelik, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ’Bazı sendikaların Gezi Parkı için başlattığı grevlere’ ilişkin sorusuna Çelik, "Bazı sendikaların bugün iş bırakma eylemi yapacakları’ bilgisi bizde var ama sayıyla ilgili henüz bir bilgi yok. Türkiye’de hukuk çerçevesinde toplantı ve yürüyüş ile ilgili yapılması gereken tüm uygulamaların sınırını hukuk çizmiştir. O çerçeve kaldıktan sonra Türkiye’de hiçbir problem ne dün ne bugün ne de yarın yaşanmayacaktır. Bu çerçevede, iyi ki demokrasi var. Demokrasi var, talepler olacak. Talepler meşru zeminlerde meşru yollardan değerlendirilecek ve karşılığını bulacak" cevabını verdi.
Çelik, ’kuaförlerde doktor bulundurma zorunluluğunun’ gelip gelmeyeceğine ilişkin olarak, "Bunların, aslı astarı olmayan yaklaşımlar olduğunu belirtmek istiyorum. Yasayı okuyalım, anlayalım ve bir işçinin dahi çalıştığı yerde iş güvenliği sağlığı konusunda bilincin artırılması konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirelim" dedi.
’Doğum izniyle alakalı çalışmanın ne aşamada olup olmadığının’ sorulması üzerine Çelik, "Kadın istihdamını engelleyecek bir düzenlemeden yana olmadığımızı ifade ettik. Kadın istihdamı devam ederken, kadının gerek aile gerekse toplumdaki varlığının güçlenmesi için de pozitif ayrımcılık adına önlemlerin alınması şeklinde konunun özetlenmesi daha doğru olur. Bunu, istihdamdan uzaklaştıracak, istihdamdaki oranların düşmesine vesile olacak bir uygulamanın doğru olmayacağını ama anne kimliğiyle üzerinde bulunan yüklerin alınması ve çalışma hayatına katılımını daha da sağlıklı kurmak konusunda yaptığımız bir çalışmadır. Çalışma bittiğinde Sayın Başbakan tarafından açıklanacaktır" diye konuştu.
Başka bir gazetecinin, ’Erken emeklilik konusunda bütçeye ilave bir yük getirmeyecek’ şekilde bir çözüm yolu olabilecekse bir çalışma yapıldığından bahsetmiştiniz, o çalışma belli bir seviyeye ulaştı mı" sorusuna Çelik, "Çalışma devam ediyor ama o çalışmanın önemli bir ayağı mali disiplin açısından gerekse bu konularda sosyal güvenlik sisteminin girmiş olduğu sağlıklı bir yol var. Orada yeni sorunlar oluşturacak şekilde bir çalışmanın yapılamayacağını paylaştım. ’Onların sosyal güvenlik sistemini alt üst edelim’ diye bir talepleri de olmadı. Onların kendilerine has bir çözüm metotlarını takdimleri oldu" cevabını verdi.
(İHA)