BIST 9.338
DOLAR 34,57
EURO 36,28
ALTIN 2.996,01
HABER /  SAĞLIK

Kalp krizinin çaresi bulundu!

Harvard Kök Hücre Enstitüsü’nden bilim adamları, sadece bir kez uygulanarak kalp krizi riskini azaltan bir aşı geliştirmeyi başardı.

Abone ol

Yeni aşı karaciğerde bulunan bir genin sebep olduğu kolesterol seviyesinin yükselmesini önlüyor. Bu da kalp krizi riskini büyük oranda düşürüyor.

İngiliz Telegraph Gazetesi’nin haberine göre bu yeni aşı insan karaciğerinde bulunan PCSK9 genine müdahale ederek kalp damar sisteminde bu genin sebep olduğu kolesterol seviyesinin yükselmesini önlüyor. Bu da kalbe giden kan akışının bozulmasını engelleyip kalp krizi riskini büyük oranda düşürüyor.

 ‘ÖZEL GEN YARATACAĞIZ’

Enstitü adına konuşan Dr. Kiran Musunuru, “Söz konusu genin çalışmasında meydana gelen bozukluk kandaki kolesterol seviyesinin artmasına yol açıyor. Ancak çalışmalarımız sonucu dünyadaki insanların yüzde 3’ünün bu genin değişime uğramış özel bir şekline doğuştan sahip olduklarını ve bu gen çeşidinin kandaki kolesterol oranını otomatikman düşük tutmaya programlanmış olduğunu fark ettik. Bu sayede bu insanların doğal olarak kalp krizine yakalanma riskleri yok denecek kadar az. Amacımız bu yeni aşı ile insanların çoğunluğunda bu özel geni yaratmaya çalışmak” dedi.

FARELERDE İŞE YARADI

Uzmanlar, fareler üzerinde yapılan ilk deneylerde bu yöntemle kandaki kolesterol seviyesini yüzde 40 oranında düşürmeyi başardı. Uzmanlara göre, bu aşının sadece bir kez kullanılması ile kalp krizi riskinin önüne kalıcı olarak geçilebilecek ve 10 yıl içinde aşı yaygın olarak kullanılmaya başlanabilecek.