BIST 9.673
DOLAR 34,65
EURO 36,46
ALTIN 2.952,18
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kalp krizine erken uyarı

Yeni geliştirilen ve kalbin yüzeyine takılan küçük bir çip sayesinde kalp hastaları daha iyi takip edilebiliyor.

Abone ol

Dünyada robot ile ilk kalp ameliyatını gerçekleştiren Alman Goethe Üniversitesi Kalp Cerrahı Prof. Dr. Tayfun Aybek, 2.5 yıllık çalışmaları sonucu kalbin yüzeyine takılacak küçük bir çip geliştirdiklerini belirterek, hayvanlarda yapılan ilk denemelerin başarılı olduğunu ve yıl sonunda insana takmayı planladıklarını bildirdi.

Türk Kalp Vakfı'nca gerçekleştirilecek '18. Kalp Haftası' etkinliklerine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Aybek, The Marmara Oteli'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aybek, ekibiyle Almanya´da dünyada ilk kez robotla kalp deliğini dikme başarısı gösterdiklerini ifade ederek, bu yöntemin çok yeni ve pahalı olduğunu söyledi.

2.5 yıldır üzerinde çalışıyor
Günde ortalama 4-5 ameliyat gerçekleştirdiğini, hastaların göğüs kafeslerini açtıklarını, bütün organlara ellerinin değdiğini anlatan Aybek, 'Kalp kapağı değiştiriyoruz, tamir ediyoruz, by-pass yapabiliyoruz ama göğsü kapattıktan sonra yaptığımız işin kalitesini ölçmek için masraflı ve hastaya zarar veren yöntemler gerekiyor' dedi. Bunu ortadan kaldırmak için 2.5 yıllık çalışmanın sonucunda bir çip geliştirdiklerini vurgulayan Aybek, şunları kaydetti:

'Boyutları 1.2-1.3 milimetre arasında olan bu çip, kalbin yüzeyine yapıştırılıyor. Basınç ölçme kabiliyetine sahip. Pilsiz çalışıyor. Vücudun dışından bir merkezden çipe mikro dalga gönderiliyor. Çip bu mikro dalgaları enerjiye dönüştürüyor. Enerji de bilgileri sensörlerden alıp hastanın saatine veya cep telefonuna iletiyor. Bu yöntemi ilk defa burada açıklıyorum.'

'Hiçbir zararı yok'
Kalbe takılan çipin insan sağlığına hiçbir zararı ve riski olmadığını ifade eden Aybek, 'Bu çip damara değil, kalbin yüzeyine takılacak' dedi. Şu anda hayvan denekler üzerinde çalıştıklarını, ilk denemelerin başarılı olduğunu bildiren Aybek, bu yıl sonunda çipi kalp sorunu olaninsana da takmayı planladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Tayfun Aybek, 'Kalp hastalarına ne tür bir avantaj sağlayacak?' sorusuna, karşılık şöyle konuştu: 'Kalp kapakçığı değişen veya bozulan hastaların kalp basıncı yükselir. Çip bunu hastaya bildirecek. Çünkü gönderilen dalgalar saniye saniye hastaya iletecek. Bu tür bir durumda saat ya da cep telefonu alarm verir. Bu alarma göre semptomlarda bir değişiklik varsa hastaneye gider.'

'Bütün kalp hastalarında kullanılabilir'
Aybek, bu çiplerin hemen hemen bütün kalp hastalarında kullanılabileceğini belirterek, maliyet konusundaki bir soru üzerine, 'Hızlı üretime geçilirse maliyet düşer. Şu anda ABD'li bir firma hakları satın almak istiyor. Bunu satışlar belirler, ancak bu ciplerin fiyatı 1 eurodan daha aşağı' dedi.

Çiplerin cerrahi müdahale sırasında basit bir yöntemle kalbe 2 dakikada takılabileceğini anlatan Aybek, çip içinde bulunan sensörlerin çok hassas olduğunu ve kalpteki en ufak değişimleri gösterdiğini vurguladı.

Hastaya uzaktan takip
Prof. Dr. Aybek, çipler sayesinde hastaların hastaneden de takip edilebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kalp krizini önceden belirleme şansımız olacak. Çünkü kalp krizi 20-30 dakika arasında sürer. Çip, basınç artmaya başladığı ilk saniyeden itibaren bunu bize haber verecek. O zaman insan efor sarfediyorsa kesebilir. İlacını alabilir, birini çağırabilir ya da hastaneye gidebilir. Ayrıca ani ölümleri de daha önceden haber verebilir. Ani ölümlerin önüne de bu sayede geçilebilir. Çiplerin ikinci faydası da, by-passların açık olup olmadığını gösterir. Kalp cerrahları by-passla takılan damarın ne kadar açık olduğunu bilemez. Bazıları 10, bazıları 15 yıl gider diyor. Bu çipleri taktıktan sonra by-passların açık olup olmadığını dakika dakika öğrenme şansımız olacak.'

Birden fazla takılabilir
Prof. Dr. Tayfun Aybek, hastanın durumuna göre kalbe bir veya dahafazla çipin takılabileceğini dile getirerek, cerrahi müdahale geçirmeyen hastalara bu çiplerin endoskopik olarak yerleştirilebileceğini bildirdi. Çiplerin daha önce endüstri alanında kullanıldığını, ancak tıp alanına aktarılmadığını anlatan Aybek, ABD firmalarının bu konuda çalışma yaptığını, ancak yarım bıraktıklarını, kendilerinin bu çalışmaların üzerine çıktıklarını söyledi. Prof. Dr. Aybek, insanda yapılacak ilk denemenin Frankfurt'ta gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

E-Kolay