Sağlıklı insanları da karamsarlığa iten sisli ve kapalı havalar, kalp hastalarında ölüm korkusunu ortaya çıkarıyor.
Abone olAbant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, sisli havaların kalp hastalarında ölüm korkusu yaşattığını söyledi.
Normal sağlıklı insanları karamsarlığa iten sisli ve kapalı havaların, kalp hastalarının ölüm korkusu yaşamalarına neden olduğunu belirten Prof.Dr. Uyan, “Sisli havalar, kalp hastalarının sıkıntılarının artmasına neden olur. Kalp hastalarında sisli havaların yarattığı ölüm korkusu vücutta adrenalin artımına, bu da nabzın ve tansiyonun artmasına neden olur” dedi.
Prof.Dr. Uyan nabız artışının kalbin oksijen ihtiyacının artmasına, tansiyonun yükselmesinin de kalbin önüne ciddi bir engel olarak çıktığını söyleyerek, şöyle konuştu:
“Sisli ve soğuk havalar kalp hastalarında göğüs ağrısı, kalp yetmezliği problemi, akciğer ödemi ve kalp krizi oluşumuna neden olabiliyor. Bu nedenle kalp hastalarımız, mecbur kalmadıkça sisli ve soğuk havalarda kesinlikle dışarıya çıkmasınlar.”
Sisli havaların yarattığı karamsarlık ve görüş açısının çok az olmasının, kalp hastalarının yanısıra normal sağlıklı insanların da sıkıntıya girmelerine neden olacağını açıklayan Prof.Dr. Uyan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kalp hastalarımız, sisli ve görüş mesafesi çok az olan ortamlarda araç sürmekten kaçınmalıdırlar. Kalp hastaları, sisli ortamlarda araçlarını bir tesise çekerek sisin açılmasını beklemelidirler. Sisli ve görüş mesafesinin çok az olduğu ortamlar, sağlıklı sürücülerde ani heyecan sonucu tansiyon yükselmesine neden olur. Ani tansiyon yükselişi de, beyin kanamasına yol açar."