BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,02
HABER /  SAĞLIK

Kalitesiz uyku depresyonun önemli sebebi

Kalp hastalıklarından reflüye, cinsel fonksiyon bozukluklarından beyin kanamasına birçok hastalığa yol açabilen uyku apnesi, depresyonun da nedenleri arasında gösteriliyor.

Abone ol

Çok sayıda hastalığa neden olmakla birlikte yaşam kalitesini de olumsuz etkileyen orta ve şiddetli apne varlığında depresyon da sık görülen sorunlardan biri.

KBB ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, uyku apnesine bağlı gelişen ölüm oranlarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arttığını söyledi. “Tedavisi yapılmış uyku apneli hastaların sosyal hayatlarında ve yaşam kalitelerindeki düzelme bizleri bu hastalığı, nedenlerini, sonuçlarını ve tedavisini daha fazla araştırmaya itiyor” diyen Dr. Baykal, iyi bir gece uykusunun sağlık açısından zorunluluk olduğunu söyledi.

Baykal, uyku apnesi hastalarını tehdit eden riskler hakkında şöyle konuştu: “Gece nefes alamayan hastada oksijen düzeyi düşerken karbondioksid düzeyi yükselir, beyin adrenalin salgılar, tansiyon yükselir. Kalp de bu durumdan etkilenir ve ritm bozukluğu gelişebilir, bir müddet sonra kalp yetersizliği gelişir. Akciğer genişlemesi sonrasında meydana gelen reflü de günlük hayatta sık karşılaştığımız bir sorun. Dengesiz hormon salgılanması beyin kanamasına, damar tıkanıklığına yol açabilir, felç ve kalp krizi riski artar.”

Apne sorunu yaşayanlar, uyku bölünmesi nedeniyle yorgun uyanıyor, gün içinde buldukları her fırsatta uyumak istiyor. Özellikle iş yerinde ve direksiyon başında uyumamak için mücadele verenlerin mutlaka uyku apnesi ile ilgilenen bir doktora başvurması gerektiğine işaret eden Dr. Baykal, dikkat bozukluğu, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ve depresyonun da sık görülen belirtilerden olduğunu vurguladı.

TRAFİK KAZASI RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Direksiyon başında uyuklamanın trafik kazaları riskini iki katına çıkardığına dikkat çeken Baykal, “Yaklaşık 28 milyon uyku apneli kişinin olduğu ABD’de bazı eyaletlerde tedavi edilmemiş şiddetli apnesi olan şoförlerin trafiğe çıkmaları yasaklanmış ve bu konuda ağır müeyyideler getirilmiştir” dedi.

Uyku apnesinin özellikle erkeklerde cinsel performansı olumsuz etkilediğini, tedavi edilmeyen sorunun beklenen ömür süresini de dörtte bir oranında kısalttığını bildiren Baykal, apne tedavisinin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Kişinin uyku testi sonrasında ortaya çıkan sonuçlarına göre tedaviyi yönlendirmek gerekir. Çok ağır olgularda sadece cihaz (CPAP) verebiliyoruz ama bu cihaza uyum da sandığımız kadar kolay olmuyor."