Yerli firma devletten ucuza aldığı arsayı İsrailli firmaya sattı. Belediye ve kaymakamlık arsanın peşine düştü.
Abone olAncak İsrailli firma bin kat değerden arsayı sigortalattı. Devlet araziyi alsa bile İsrailli firma kazançlı çıkacak.
Üzüm bağlarıyla Türkiye`nin Bordo`su olması hedeflenen Ankara`nın Kalecik İlçesi`nin, İsrailli şarap firmasıyla başı dertte. Sun Fidancılığın, 1998 yılında devletten düşük bedelle satın aldığı 335 hektarlık araziyi, İsrailli yatırımcı Mordehay Bosmat`a satması devlet ile İsrailli yatırımcıyı mahkemelik etti. Kalecik Belediyesi ve Kalecik Kaymakamlığı yatırım amacıyla iz bedel üzerinden Türk firmasına satılan arazi üzerinde 5 yıl boyunca hiçbir yatırım yapılmaması nedeniyle Sun Fidancılığa dava açtı. Sun Fidancılık`tan arsayı alan İsrailli firma ise olayın kendilerini bağlamadığını ifade ederek, 120 bin dolar harcayarak arazi üzerinde ilk yatırıma başladı.
YÜKSEK SİGORTA BEDELİ
Kalecik Belediyesi Başkanı Orhan Benli, yüzde 99`u İsrail, yüzde 1`i Türk olan Kalecik Bağcılık Yatırım İnşaat Tic. Lim. Şirketi isimli İsrailli firmanın başlattığı yatırımı durdurdu. Bunun üzerine İsrailli firma da Kalecik Belediyesi`ni mahkemeye verdi. Dava devam ederken, hem Kalecik Belediyesi`ni hem de Kalecik Kaymakamlığı`nı İsrailli firmanın araziyi yaptırdığı sigorta düşündürüyor. İsrailli firmanın, Türkiye`deki temsilciliğini yürüten Babakan Olcay Sü, araziyi 20 milyon YTL`ye sigorta ettirdiklerini söyledi. Kalecik yönetimi şimdi, dava kazanılsa bile 18 milyara sattığı araziyi şimdi 20 milyon YTL`ye almak zorunda olma ihtimalini düşünüyor.
2 MİLYAR DOLAR GERÇEKÇİ Mİ?
Olcay Sü, İsrailli firmanın 335 hektarlı arazide, üç şarap fabrikası, bir şarap laboratuarı, dünyanın en ünlü dört şatosunun minyatürleri, 240 bağ konağı ve 12 bağ restoranından oluşacak turizm ve organik şarapçılık projesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını söyledi. Ancak yoğun teknoloji ve büyük kaynak gerektiren entegre demir çelik tesisleri için bile böylesine büyük bir yatırım tutarı telaffuz edilmezken, bağcılığa bu yatırımın yapılacağının ifade edilmesi kafaları karıştırdı. Olcay Sü, `Rakam gerçekçi` derken, Kalecik`te bu rakama kimse inanmıyor. Kalecik`te, 600 dönüm arsa üzerinde bağ kuran ve modern tesisi işletmeye başlayan Kiska Holding`in yatırım tutarının 5 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Kalecikliler, 2 milyar doları çok abartılı buluyor.
İŞÇİNİN PARASINI ÖDEMEMİŞ
Öte yandan bir buçuk ay önce ilk yatırıma başlayan İsrailli firmanın, birçok işçiye ücretlerini dahi ödemediği iddia ediliyor. Bununla birlikte firmanın, çalıştırdığı kişilere belirlenenin çok üzerinde ücret talep etmeleri nedeniyle ödeme yapmadığı da kaydediliyor.
HERKES YATIRIM YAPABİLİR
Kalecik Belediye Başkanı Orhan Benli, AK Partili belediye başkanı olması nedeniyle olayın farklı yönlere çekilmeye çalışıldığını sorunun İsrail değil, hukuksuzluk olduğunu söyledi. Benli, `İsrailli firma ile hiçbir sorunumuz yok. Dünyanın neresinden gelirse gelsin herkese Kalecik`in kapılarını sonuna kadar açarız. Kalecik`te İngiliz, Suudi Arabistan ve İskoçya firmalarıyla bir sorun yaşamadık ancak İsrailli firma ile hukuk yönünden sıkıntıya düştük` dedi.
SON 40 YILIN EN BÜYÜK PROJESİ KÖYDES
Kalecik Kaymakamı İrfan Demiröz de, Kalecik`e herkesi yatırıma davet ederken, hukukun vereceği karara göre hareket edeceklerini söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine Kalecik`teki yatırımları anlatan Demiröz, yatırımlarla Kalecik`i Türkiye`nin Bordoeaux`su yapmak istediklerini söyledi. Demiröz, bir kaymakam olarak Türkiye tarihinin son 40 yılındaki en büyük projesinin köylere yol ve su götüren Köy- Des olduğunu söyledi. Demiröz, `Yıllar sonra ilk kez unutulmuş köyler hatırlandı. Suyu ve yolu olmayan köyümüz kalmayacak olması tüm