BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,44
ALTIN 2.935,80
HABER /  DÜNYA

Kalça ağrısı neyin belirtisi ?

Kalça ağrısının, kireçlenmenin en belirgin özellikleri arasında yer aldığı belirtildi. <br/>Özel Medline Antalya Hastanesi’nde Ortopedi ve T...

Abone ol

Kalça ağrısının, kireçlenmenin en belirgin özellikleri arasında yer aldığı belirtildi.
Özel Medline Antalya Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sedat Şahin, yorgunluk, bacakların üzerinde duramama ve çeşitli hareketleri yapamama şeklinde tarif edilen ağrının, sıklıkla kasık ve uyluk ön yüzünde hissedildiği, aktivite ile artarken istirahatte azaldığını söyledi. Op.Dr.Şahin, “Ağrı, hastalık ilerledikçe istirahatte ve geceleri rahatsızlık vermeye başlar. Kalçada periyodik olarak ortaya çıkan ağrı, gittikçe şiddetlenir, ağrısız dönemler kısalır ve zamanla devamlı hale gelir” dedi.
Kalça kireçlenmelerinin ilerleyen dönemlerinde fonksiyonel kısıtlılık gözlemlendiğini kaydeden Op.Dr.Şahin, "Fonksiyon kaybı kalça eklemindeki hastalığın ilerlemesine bağlı olarak gelişen eklem yüzeyindeki düzensizliğin artması, kas spazmı, kapsül ve çevre yumuşak dokudaki kontraktür ve osteofitler nedeni ile olabilir. Hastalık ilerledikçe kalçada deformasyon başlar ve topallama daha da belirginleşir. Yürümek ve özellikle merdiven inip çıkmak zorlaşır. Kalça kireçlenmesi çoğunlukla tek taraflıdır. Ancak, tek bir taraftaki kalça kireçlenmesi, ilerleyen zamanlarda diğer kalçayı etkiler. Fonksiyonel kısıtlılığı ölçebilmek için yürüme mesafesi, baston kullanıp kullanmama, merdiven inip çıkma, ayakkabı çorap giyme gibi günlük aktiviteler sorgulanır” diye konuştu.

Protez operasyonu seçeneği
Kalça kireçlenmesi tedavisinde radyolojik değerlendirilmeden de yararlanıldığını anlatan Op. Dr. Sedat Şahin, şunları söyledi:
“Ancak, orta veya ileri derecede gelişmiş radyolojik değişiklikler tek başına cerrahi endikasyonu belirlemede yeterli olmayabilir. Bu nedenle hastanın şikâyetleri göz önünde bulundurularak ek araştırmalar da yapılmaktadır.”
Kalça eklemi kireçlenmesinin medikal tedaviye rağmen geçmemesi ve günlük yaşamı engelleyecek kadar rahatsız etmesi durumunda protez ameliyatı ile tedavi edildiğini ifade eden Op.Dr.Şahin, ”Protez, kalçada eklem yapan iki kemiğin eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanmasıdır. Total kalça protezinde en sık karşılaşılan soru; yapılan kalça protezinin ne kadar ömrü olduğudur. Burada hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir. Başarı ile gerçekleşen operasyonların ardından hastalar protezlerini 20-30 yıl kadar kullanabilmektedir. Deneyimli ekip, kaliteli protez seçimi, hasta doktor uyumu ve önerilerin tam yerine getirilmesiyle daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir” dedi.
(İHA)