BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.970,51
HABER /  GÜNCEL

Kalbinizi korumanın en etkili yolu

Haftada en az 3 gün 45 dakikalık süreyle yapılacak yürüyüşlerin kalp sağlığını korumada etkili olacağını söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, h...

Abone ol

Haftada en az 3 gün 45 dakikalık süreyle yapılacak yürüyüşlerin kalp sağlığını korumada etkili olacağını söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, havaların ısındığı şu günlerde tempolu yürüyüşlerle vücudu spora hazırlamak gerektiğini belirtti.
Kışın sporsuz geçen günlerin ardından yazın tempolu yürüyüş ve hafif koşularla spora başlamanın kalp sağlığını olumlu etkileyeceğini belirten Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, havaların ısınmasının ardından insanların kapalı spor salonları yerine açık havada yürüyüş yapmalarının önemine vurgu yaptı. Uzun süre spordan uzak kalan vücudu öncelikle spora hazırlamak gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, “İnsanların yaz kış ayrımı yapmadan devamlı spor yapması gerekiyor. Çok hızlı ve aşırı sporlara yönelmedikçe sporun insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi yok. Kışın uzun süre spor yapmayan bir vücudu yavaş bir şekilde spora hazırlamak gerekiyor. Eğer çok uzun süre hareketsiz kalındıysa öncelikle 40-45 dakikalık düz yürüyüş ve hafif koşular ile vücut spora hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“KORONER KALP HASTALARI SPORA YÖNELMELİ”
Bypass ameliyatı geçiren ve kalbine stent takılan hastaların operasyondan bir ay sonra hafif yürüyüşlerle spora başlayabileceklerini söyleyen Cenal, “Bypass ameliyatları şuan Türkiye’de başarı ile gerçekleştiriliyor. Ameliyatın riski ise yüzde birin altında yer alıyor. Çok damar tıkanıklıkları bulunan hastalar için önerdiğimiz bypass ameliyatından bir ay kadar sonra hafif yürüyüşlere başlamanın hastaya iyi geleceğini düşüyoruz. Günlük en az 40-45 dakika düz yürüyüş ile hastalar kalp sağlıklarını koruyarak tekrardan kalp hastalığına yakalanma riskini en aza indirmiş oluyor” dedi.
Koroner kalp hastalıklarının sebepleri arasında hareketsizliğin en önemli faktör olduğunu ifade eden Ali Rıza Cenal, “Damar tıkanıklıklarının sebepleri arasında sporsuz bir yaşam yer alıyor. Spor yapmayan insanlarda obezite gelişiyor. Obezite ve spor yapmama şeker hastalığına da neden oluyor. Şeker hastalığından sonra çok ciddi damar tıkanıklıkları görülüyor” şeklinde konuştu.

“AĞIR EGZERSİZLERDEN KAÇINILMALI”
Ağır egzersizler yerine tempolu yürüyüş ve hafif koşunun kalp sağlığı için yeterli olacağını belirten Doç. Dr. Cenal, “Tempolu yürüyüş ve hafif koşu kalp sağlını korumada etkili yöntemler arasında yer alıyor. Kondisyon açısından, ağır egzersizler yerine yürüyüşü öneriyoruz. Ağır koşu ya da body çalışmaları gibi ağır sporları da kalbi yorabileceği için önermiyoruz” dedi.

“SPORUN YAŞI YOK”
Sporun yaşının olmadığını ve çocuklukta spor bilincinin kazanılması gerektiğini söyleyen Cenal, “Sporun yaşı yoktur. O nedenle çocuklara da spor bilincinin aşılanması gerekiyor. Obezitenin hızla yayıldığı günümüz dünyasında çocuklar çok kötü besleniyorlar. Sağlıksız besinler ve hareketsiz yaşam obeziteyi doğuruyor. İleriki dönemlerde sağlık problemleriyle karşılaşmamak için çocukları da herhangi bir spor dalına yönlendirerek spor yapmalarını sağlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)