Sigara yasağı nedeniyle 70 bin kahveci ayağa kalktı. İflas edeceğiz diyorlar ve mahkemeye gidiyorlar.
Abone olTürkiye Kahveciler, Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu, 19 Temmuzdan itibaren kapsamı genişletilerek uygulanacak sigara yasağı için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.
Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Menekşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Temmuzda kapsamı genişletilerek uygulanacak sigara yasağı nedeniyle kahvehanecilerin zor duruma düşeceğini, birçoğunun işini bırakmak zorunda kalacağını iddia etti.
Türkiye genelinde genişletilen sigara yasağından 70 bine yakın kahvehane ve çay ocağı gibi işletmenin olumsuz etkileneceğini ifade eden Menekşe, ''Bu işletmelerde 200 binin üzerinde çalışan var. Kahvehanelere gelenlerin yüzde 95'i sigara içiyor. Bu durumda yasak uygulamaya konulduğunda bu işletmelerin müşterileri kesilecek. İşletmeler iş yapamaz duruma geldiğinde tek tek kapanmak zorunda kalacak'' diye konuştu.
Faaliyet gösteren 70 bini aşkın kahvehanenin iş yapamaz duruma gelmesinin işsizliğe ve geçimsizliğe neden olabileceğini ileri süren Menekşe, şunları kaydetti:
''Bu 70 bin, yanında çalışan elemanı ve geçindirdiği aileleriyle birlikte '1 milyonu aşkın insan' demek. Dolayısıyla yasak kapsamındaki işletmelerin yasağa bağlı müşterilerinin azalması durumunda insanlar işsiz kalacak veya evlerine ekmek götüremeyecek. Bu durumdan çok geniş bir kitle etkilenecek. Bu nedenle biz bu yasaya karşıyız. Muhalefet partilerine yasanın çıkarılmasının engellenmesi için başvurduk, ama olumlu sonuç alamadık. Yapacak bir şeyimiz kalmadı. Şimdi yasak uygulamaya geçildikten sonra mahkemeye başvurmaya hazırlanıyoruz.''
Menekşe, sigara yasağı uygulamaya konulduktan sonra yazılan bir ceza için zabıt tutturacaklarını belirterek, ''Daha sonra da Ankara'da İdare Mahkemesine başvurarak, kendi isteğiyle sigara içen bir vatandaşa ceza yazılmasının insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle cezanın iptalini isteyeceğiz. Eğer mahkeme, başvurumuzu ve gerekçelerimizi haklı bulursa bir emsal niteliğinde olabilir'' diye konuştu.
Federasyon olarak sigara içme yasağının ertelenmesini veya kahvehanelerde oluşturulacak sigara içilen bölümler için ceza uygulanmamasını istediklerini dile getiren Menekşe, yasağın kaldırılması için her türlü hukuki yolu deneyeceklerini bildirdi.
HUKUKİ GİRİŞİM SONUÇSUZ KALIR GÖRÜŞÜ-
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usül Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Hakeri ise yasak kapsamında ''insan hakları ihlali'' gibi gerekçelerle idare mahkemelerine başvurulabileceğini bildirdi.
Mahkemenin başvuruyu haklı görmesi halinde, davayı Anayasa Mahkemesine göndererek söz konusu kişiye verilen cezanın iptalini isteyebileceğini dile getiren Prof. Dr. Hakeri, ''Ancak, kanunda kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasak olduğu ve gerekçeleri açık şekilde belirtiliyor. Burada sigara içen sadece kendine değil, çevresindekilere de zarar veriyor. Dolayısıyla 'insan hakları ihlali' diyerek cezanın iptalinin istenmesinin idare mahkemesince kabul göreceğini zannetmiyorum. İdare mahkemesinden Anayasa Mahkemesine götürülse bile yine yasağın durdurulması noktasında bir karar çıkacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.