BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kahvaltı yapmayanlar kilo almaya mahkum!

Uzmanlar uyarıyor sabah kahvaltılarınızı mutlaka yapın ! Sabah kahvaltısı yapmayan her birey kilosorunuyla karşılasacaktır ve kilo almaya mahkumdur.

Abone ol

Türkiye, taze sebze ve meyve açısından çok zengin; fakat bundan tam anlamıyla yararlanamıyoruz. Özellikle okullardaki beslenme tarzını yanlış bulan uzmanlar, çocukların her gün 2 tane yumurta beyazı yemesi gerektiğini söylüyor. Kahvaltı yapmayan herkesin kilo sorunuyla karşılaşacağını ifade ederken; margarin, kek, sucuk ve salam gibi yiyeceklerden uzak durulması gerektiği belirtiyorlar 

Kilo sorunu olan kişilerin yaptığı en büyük hata nedir?

Sabah kahvaltısı yapmayan herkes kilo almaya mahkumdur. Obezitenin gelişmiş ülkelerde gelecek yüzyılın bir numaralı sağlık problemi olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Şu anda yüzde 30'u obez olan ABD'nin 22. yüzyılda yüzde 100'e yakınının bu hastalığın pençesinde olacağı tahmin ediliyor. Vücut Kitle Endeksi yüzde 27'nin üzerinde olanlara obez, ideal kilonun yüzde 100 üstünde olanlara ise 'aşırı obez' diyoruz. Bugün biliyoruz ki depresyon, obeziteye yol açıyor ama obezite depresyona yol açmıyor.

Uzak durmamız gereken yiyecekler hangileri?

Kuyruk yağı, içyağı, tereyağı, margarin, kaymak, krema, konsantre süt tozu, karides, kalamar, havyar, ahtapot, ördek ve kaz eti, aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta, çörek, kurabiye, aşırı yağlı et ve tavuk sularıyla pişirilmiş yemekler, sakatat, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden obezite sorunu olanların ömür boyu uzak durması gerekli.

Şişmanlığı önleyici ilaçlar tedavide kullanılabilir mi?

Obezitenin ilaçla tedavisinde bir zamanlar anfetaminler kullanıldı. Bunlar hastalarda bağımlılık yaptı. İşte bu yüzden günümüzdeki pek çok hasta ilaç tedavisinden çekiniyor. Şimdi yan etkileri olmayan yeni ilaçlar var ama yan etkileri bilinen ilaçlar da uzman doktor kontrolünde hiçbir sorun olmadan kullanılabilir. Obezite için yeni çıkan ilaçlardan bazısı metabolizmayı hızlandırıyor, bir grup ilaç yağın kana geçmesini yavaşlatıyor, başka bir grup santral beyni etkileyip iştahı azaltıyor. Hepsinin doktor kontrolünde alınması şart, mesela kalp hastaları bu grup ilaçları kullanamaz. Psikiyatri sorunu olanlar, depresyona yatkın olanların iştah kesicileri almaması gerekir.

Diyet yaparken vitamin almak gerekir mi? 

Sağlıklı bir kişi haftada en çok 4 gün dışardan vitamin takviyesi almalı. Balık yağının özellikle koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Enerji ve yağ açısından problemi olmayanlar her gün 1 tane Omega 3 kapsülü almalı.


Kaynak:

mah