Mursi taraftarları ile muhalifler birbirine girdi. Protestocular, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na ait binalara saldırdı.
Abone olMısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda yaralı sayısı 211'e yükseldi.
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına yönelik protestolar devam ederken, 4 danışmanı ard arda istifasını açıkladı
Cumhurbaşkanlığı Sarayının bulunduğu Mergani caddesini dolduran Mursi taraftarları ile alana gelen muhalifler arasında çıkan çatışmada Roksi Meydanı savaş alanına döndü.
Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ömer, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 211 kişinin yaralandığı belirtti.
Ömer, çatışmalar sırasında 2 kişinin öldüğü yönündeki haberler hakkında ise, hastane kaynaklarından bu haberi teyid edecek bir bilgi almadıkları açıklamasında bulundu.
SARAY ÖNÜNE TANKLAR YERLEŞTİRİLDİ
Mısır'da üç kişinin öldüğü, en az 350 kişinin yaralandığı çatışmaların ardından ordu Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayı önüne bir tank birliği yerleştirdi.
Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde cumhurbaşkanlığı sarayı önünde en az üç tankın ve iki zırhlı personel taşıyıcının bulunduğunu belirtiyor.
Dün çatışmalara sahne olan Kahire sokaklarının bugün gergin bir sükunet içinde olduğu belirtiliyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'A AİT BİNALAR ATEŞE VERİLDİ
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi protesto eden grupların ülke genelindeki gösterilerinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na ve bu grubun siyasi oluşumu olan Hürriyet ve Adalet Partisi'ne (HAP) ait binalar da hedef alındı.
Olaylarda, Nil Deltası'daki Zekazik kentinde bulunan Hürriyet ve Adalet Partisi merkezi, Mursi karşıtı protestocular tarafından ateşe verildi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna'nın da doğduğu yer olan İsmailiye'de ise Müslüman Kardeşler'e ait merkezin ateşe verildiği bildirildi. Saldırılarda yaralanan olup olmadığı konusunda açıklama yapılmadı.
Başkent Kahire'de, Cumhurbaşkanı Mursi'nin 15 Aralık'taki referanduma sunacağı anayasa taslağını protesto eden muhalifler ile Mursi taraftarları arasında yaşanan çatışmalarda bugün 2 kişi hayatını kaybetmişti.
"ANAYASA TASLAĞI İPTAL EDİLSİN" ÇAĞRISI
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tartışmalı anayasal düzenlemelerinin ardından "Vatanın kurtuluşu" sloganıyla kurulan muhalefet cephesi, ülkede yaşanan şiddet olaylarından Mursi'yi sorumlu tuttu.
Liberal ve sol eğilimli liderlerle birlikte Mısır muhalefetinin önde gelen isimleri Amr Musa ve Muhammed el-Baradai'nin de dahil olduğu grup, ortak basın toplantısıyla Mısır'da Mursi aleyhindeki gösterileri ve yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi.
Anayasa Partisi kurucusu Muhammed el-Baradai, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen ve 200'den fazla kişinin yaralandığı çatışmalara değinerek, "Bugün tanık olunan şiddetten Mursi ve hükümet sorumludur. Eğer meşruiyeti olmayan bir komisyonun hazırladığı bu anayasa taslağından vazgeçerse biz diyaloğa hazırız" dedi.
Kongre Partisi Genel Başkanı Amr Musa da, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki'nin, anayasa taslağında tadilat için diyaloğa açık oldukları açıklamasını hatırlatarak, "Bugün ihtilaflı maddeler üzerinde diyaloğa açık olunduğuna dair açıklamalar duyuyoruz. Biz anayasa taslağının iptali halinde diyaloğa hazırız" dedi.
EZHER'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
Mursi yanlıları ile karşıtları arasındaki gerilimin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine, Mısır'ın en yüksek dini otoritesi Ezher'den itidal çağrısı geldi.
Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib, tüm taraflara "acil olarak diyaloğa geçmeleri" çağrısında bulunarak, kan dökülmesinin hem Mursi yanlıları hem de muhalifleri için bir felaket olacağı uyarısını yaptı. Tayyib, krizin aşılması için iki kesimin yetkililerinin, şahsi ve siyasi hesapları bir yana bırakmasını ve Mısır'ın menfaatlerini öne alan diyalog süreci başlatmasını istedi.
4 DANIŞMAN İSTİFA ETTİ
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 'nin danışmanlarından Seyf Abdulfettah, Eymen es-Sayyad, İsmet Seyfuddevle ve Amr Leysi, Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa etti.
Mursi'nin Siyasi Danışmanı Abdulfettah, bir televizyon kanalının canlı yayınında, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen çatışmalara işaret ederek, "Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa ettiğimi ilan ediyorum. Çünkü devrimi koruyan bu gençlerin ölmesini kabul edemiyorum" dedi.