BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,38
ALTIN 2.919,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadir Topbaş dert yandı

Şebeke suyuna pislik aktığının ortaya çıkması üzerine Kadir Topbaş soluğu arıtma tesisinde aldı...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne akan kirli suların arıtılması amacıyla inşa edilen ve yüzde 16'sı tamamlanan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu.

Topbaş, incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, tesisin ihalesinin 3 kez yargıdan iptal edildiğini ve 5 yıl önce başlayacak yatırımın geciktiğini belirtti.

Günde 400 bin metreküp pis suyun her gün Marmara'yı kirlettiğini ve kirletmeye devam ettiğini dile getiren Topbaş, ''1 litre çöp suyu, 40 ton temiz suyu kirletebiliyor. Bu, günlerce, aylarca, yıllarca akıyor, akmaya devam ediyor. Düşünün oradaki doğal hayatı, balıkları, ekoloji ne hale geliyor. Gördüğünüz simsiyah su Marmara ve Küçükçekmece Gölü'ne gidiyor. Doğa ne yapsın buna?'' diye konuştu.

Topbaş, İSKİ'nin kendi görev süresi içinde 6 milyar TL'nin üzerinde yatırım yaptığını belirterek, kurumun tüm bu yatırımları İstanbul'un geleceğine yaptığını söyledi.

Yapımına başlanan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ni kirleten 438 kilometrekarelik alanın evsel ve sanayi atıklarını arıtacak bir sistem olduğunu belirten Topbaş, ''2012 yılında hizmete girecek tesis, ilk aşamada 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularını arıtacak, nihai aşamada ise 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak. Türkiye'de ikinci büyük biyolojik arıtma tesisi olacak'' dedi.

Topbaş, 1994 yılı öncesinde İstanbul'da arıtılan atık su miktarının kullanılan suyun yüzde 9'unu oluşturduğunu, oysa şu anda kente günde verilen 2 milyon metreküp içme suyunun yüzde 85'inin arıtıldığını ve amaçlarının bu oranı yüzde 100'e ulaştırarak denize kirli su bırakmamak olduğunu kaydetti.

İçme suyu alanından çıkarılan Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki yerleşim alanlarını 74 kilometre atıksu, 17 kilometre de kolektör şebekesiyle kontrol altına aldıklarını, batı bölgesinde de bu çalışmayı başlattıklarını anlatan Topbaş, 637 kilometre civarındaki bütün İstanbul sahillerinin denize girilebilecek hale geleceğini ifade etti.

Topbaş, hedeflerinin daha ileri aşamada normal arıtma tesislerini de ileri biyolojik arıtmaya geçirmek olduğunu söyledi.

Ambarlı'da atık suların 30 kilometre yol kat ettikten sonra 10 saat içinde tesiste arıtılıp denize verileceğini belirten Topbaş, İstanbul'un yüzeysel yatırımlarının bittiğini, yer altındaki yatırımlarının ise devam ettiğini vurguladı.