BIST 9.611
DOLAR 35,25
EURO 36,79
ALTIN 2.964,53
HABER /  GÜNCEL

Kadir Gecesi gerçekte hangi gün?

Kur’an-i Kerim’in inmeye basladığı Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi, İslam’da en kutsal ve faziletli gece olarak kabul edilir.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER.COM

Kadir Gecesi, bütün Müslüman aleminde her yıl Ramazan aynın 27'inci gecesinde kutlanıyor. Kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ve ‘bin aydan daha hayırlı’ olarak nitelendirilen Kadir Gecesi'ni dualarla ve yakarışla geçiren inananların geçmiş günahlarının bağışlanacağına inanılıyor.

KADİR GECESİNİN BİN AYDAN HAYIRLI OLMASI NE DEMEKTİR?

Kur’ân-ı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sûre vardır. Bu sûrede Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: “Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasýna kadar bir esenliktir. “ (Kadir Sûresi, 97/ 1-5)

KADİR GECESİNİN HANGİ GÜN OLDUĞU KESİN BELLİ MİDİR?

Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesi olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (sas) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş; ancak “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” (Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3) demiştir.

Bu konuda İnternethaber'e daha önce açıklama yapan Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, şunları söylemişti:

"Kadir Gecesi kutlamak diye bir olay yok. Eğer yatsı namazını kılıyorsanız o kadir gecesini zaten ihya etmiş olacaksınız. Siz normal ibadetlerinizi yapıyorsanız zaten ihya etmiş olacaksınız. Kadir Gecesi'ninde 27'sinde olduğu kesin değil zaten. İsteseniz de istemeseniz de o geceyi zaten yaşayacaksınız."

İnternethaber'e bu konuda açıklama yapan bir başka isimse, ünlü ilahiyatçı Zekeriya Beyaz oldu, Beyaz, şunları söyledi:

"Kesin hangi gün olduğu bilinmemektedir. Hüsn-ü niyetle Ramazan ayının 27'inci gecesi kutlanır ama kesin değildir. Bu konuda kesin bilgiye ulaşmak mümkün değildir."

Zekeriye Beyaz, "Kadir Gecesini, neden yirmi yedinci gününü kutluyoruz" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Kadir Gecesi'nin kesin günü gizlenmiştir fakat büsbütün boşluğa bırakmamak için de Ramazan ayında bir güne, yani yirmi yedinci gününe sabitlenmiştir."

Kadir Gecesi'nin kesin olarak Ramazan ayının içinde bir gün olduğunu söyleyen Beyaz, "Kesindir, hadis var" dedi.

Kadir Gecesi ile ilgili ayet ve hadislerden bazıları şöyledir:

O geceyi bilir misiniz?

“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb’lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.” (Kadir, 1/5)

"Allah indinde en kıymetli gece, Kadir gecesidir."

"Bin aydan daha kıymetli olan Kadir gecesinin hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır."

"Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın."

"Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar."

"Kadir gecesini, Ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya Ramazanın son gecesinde arayın. Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları affolur."

KADİR GECESİ NEDEN GİZLİ TUTULMUŞTUR

Allah Teâlâ birtakım hikmetlere dayanarak Kadir Gecesi’ni ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar: Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde salât-ı vusta; İlâhî isimler içerisinde İsm-i Azam; bütün taatler ve ibadetler içerisinde rızay-ı İlâhî; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat müminlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah’a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır. İnananların bu geceyi dua ve ibadetle geçirmeleri istenmiştir. Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Kadir, 1).

KADİR GECESİ NASIL GEÇİRİLMELİ

Kadir Gecesi’ni, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. ( buradaki nafile namazdır yani kazası olmayan kişi içindir.kazası varsa kaza kılması daha evladır.Allahu a’lem). Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir. Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)’e: “- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sas):
“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. 

KADİR GECESİNDE OKUNACAK DUA 

kadir_gecesi_duasi.jpg

- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. 
(Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)