BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.065,37
HABER /  SAĞLIK

Kadınların saç takıntısı

Prof. Dr. Server Serdaroğlu, kadınların en önemli takıntısının saç olduğunu söyledi

Abone ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Saç Hastalıkları Birimi öğretim üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu, fiziki görüntüde kadınların en önemli takıntısının saç olduğunu, saçı döküldüğü için evinden çıkmayan ya da başörtüsü ile dolaşanlar bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Serdaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saç hastalıklarının genetik, doğumsal hatalar, saç derisini tutan deri hastalıkları, halk arasında saçkıran olarak bilinen alopesi areata gibi nedenlerin yanı sıra kansızlık, stres, beslenme problemi gibi dış ve iç etkenlerden kaynaklandığını (semptomatik) söyledi.

İç ve dış etkenlerden kaynaklanan saç dökülmesi şikayetinin büyük bir grubu oluşturduğunu ve bunun da en fazla kadınlarda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Serdaroğlu, özellikle kısa sürede hızla verilen kilonun saçlarda büyük oranda dökülmeye neden olduğunu kaydetti. Saç dökülmesi konusunda genel olarak erkeklerde bir kabullenmişlik söz konusu iken, kadınların bu konuyu çok önemsediğini vurgulayan Prof. Dr. Serdaroğlu, ''Fiziki görüntüde saç bayanların en önemli takıntısı. İkinci sırada sivilce, üçüncü sırada ise obezite geliyor. Bu, günlük yaşantıyı bozmaya doğru giden bir takıntı. Saç dökülmesi nedeniyle evde dökülen saçlarını sayan, evden çıkmayan veya sürekli başörtüsü ile dolaşanlar var'' diye konuştu.

Kuaförden alınan ya da evde hazırlanan çeşitli ürünlerin saça katkısı bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Serdaroğlu, kadınlara saçı takıntı yapmak yerine bir dermatoloğa başvurmalarını önerdi. Prof. Dr. Serdaroğlu, şöyle konuştu: ''Saçı dökülen bir insan 2 ay beklemeli, dökülme devam ediyorsa kuaföre değil dermatoloğa başvurmalı. Bu işin çözüm yeri dermatolog. Şampuanla bir genetik hastalığın çözümü nasıl olur? Saçı tarayan, yıkayan kişinin 'saçı çok iyi biliriz' demesi mümkün değil. Saç ciddi bir hastalık. Bir iç hastalığın ya da bir bulaşıcı hastalığın bulgusu olabilir. Veya başlı başına kendi hastalığı veya saçlı derinin hastalığıdır. Tedavisi de sabır ister.''