BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 3.006,36
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kadınların en çok tercih ettiği parti

Araştırma Şirketi Anar seçmenlerin cinsiyete göre tercihlerini araştırdı. Araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

Abone ol

Referandum sonrası AK Parti'nin kıyılardan "yaşam tarzı" endişesi nedeniyle oy alamadığı savunulurken yapılan araştırmadan ilginç bir sonuç çıktı. AK Parti'nin
ANAR'a yaptırdığı araştırmaya göre AK Parti'ye en çok oyu kadınlar veriyor. Araştırmaya göre kadınların yüzde 50'si, erkeklerin ise yüzde 43'ü AK Parti'ye oy veriyor.

Referandumda 'evet' diyen kadınların en önemli gerekçesi ise 'hükümetin dış politikadaki başarısı'. Yaşam tarzı ise 4. sırada.

AK Parti'nin, araştırma şirketi ANAR'a yaptırdığı bir çalışma, kadın ve erkek seçmenlerin profiline ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Akşam gazetesinin haberine göre 45 ilde gerçekleştirilen araştırmada, kadın ve erkek katılımcılara bugün genel seçim olsa siyasi parti tercihlerinin ne olacağı soruldu. 

70 bin denek üzerinde yapılan çalışmada, 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusu erkek ve kadınlara ayrı ayrı yöneltildi. Sonuçlar şöyle: 

- Bugün seçim olsa (sadece kadınlar): AK Parti yüzde 50.3, CHP yüzde 29.7, MHP yüzde 9.3, BDP yüzde 4.8, DP yüzde 1.7, Saadet Partisi yüzde 1.6, DSP yüzde 1.

Bugün seçim olsa (sadece erkekler): AK Parti yüzde 43.2, CHP yüzde 23.9, MHP yüzde 14.9, BDP yüzde 7.3, Saadet Partisi yüzde  3.8, DP yüzde 2.3.

- Çalışmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç da, kadınların partilerine olan bağlılığının erkeklerle başa baş çıkması. Buna göre, 29 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'ye oy veren kadınların yüzde 82.4'ü referandumda 'evet' derken, CHP'li kadınların yüzde 83.9'u 'hayır'da karar kıldı. Kendini MHP'li tanımlayıp da 'hayır' diyen kadınların oranı ise yüzde 64.2. 

- Referandumda 'evet' diyen kadınların en önemli gerekçesi ise 'hükümetin dış politikadaki başarısı' olarak belirlendi. Bunu sırasıyla 'çetelerle mücadele', 'ekonomik durum' ve 'yaşam tarzı' izledi. 'Paketin içeriği' ile 'demokratik açılım' en az tercih nedenleri olarak sıralandı.